fbpx

Bankarica nije otkrila tajnu crkvenih milijuna, DORH sljedeći tjedan podiže optužnicu

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu sljedećeg tjedna podignut će optužnicu protiv fra Šime Nimca i bankarice Jasmine Bilonić. Fra Šime se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, čime je došao do crkvenih 9,8 milijuna kuna, a bankarica za poticanje na navedeno kazneno djelo.

Tužiteljstvu je dosadilo čekati da osumnjičena Bilonić iznese svoju obranu te će ići s utuženjem na temelju do sada prikupljenih dokaza i obrane koju je iznio fra Šime. Njihovo nestrpljenje povećava i činjenica da crkveni milijuni još uvijek nisu vraćeni.

Fra Šime Nimac iznio je svoju obranu polovicom veljače ove godine, a od početka postupka koji je pokrenut u listopadu 2012. godine branio se sa slobode. Neposredno nakon privođenja branio se šutnjom te je nakon četiri mjeseca odlučio progovoriti. Kako je istraga tajna, nisu poznati detalji njegova iskaza. Nesporno je kako je u neslužbenim razgovorima s prijateljima i poznanicima uvijek negirao pokušaj prisvajanja novca tako da se na tome sigurno temelji i njegova obrana.

Međutim, uloga bankarice Bilonić, osim kao savjetnice u novčarskim poslovima, ostala je nepoznata. Činjenica je da novac nije vraćen ni nakon što je fratar iznio svoju obranu. Iz toga se može zaključiti kako on ne raspolaže novcem, ali je sigurno morao kazati gdje ga je pohranio jer postoje neosporni dokazi da ga je upravo on predigao s banke.

Kako istraga do sada nije proširena na više osoba, zaključiti je, kako je izjavio, da je novac dao bankarici. Sadržaj njegova iskaza službeno je nepoznat Jamini Bilonić i njezinim braniteljima sve dok ona ne odluči progovoriti.

Međutim, činjenica je kako je sud ukinuo mjeru opreza kojom se zabranjivalo njihovo međusobno kontaktiranje, tako da službeno nema prepreke da razgovaraju o slučaju. Njezina šutnja u ovoj fazi istrage ukazuje kako postoje stvari o kojima još uvijek nije spremna govoriti. Zakon dopušta okrivljenom da se brani kako želi, ali kod takvog odabira uvijek riskira da se kod dugotrajne šutnje produbljuje sumnja u njegovu nevinost.

U međuvremenu je istraga okončana, ispitani su svi svjedoci i pribavljena dokumentacija. Nimca se sumnjiči kako je u dva navrata predigao ukupno gotovo 10 milijuna kuna od prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi a da nije imao ovlaštenja za to. Bankarica Jasmina Bilonić sumnjiči se da mu je pomagala u zlouporabi položaja te da je na svoj račun stavila dva milijuna crkvenog novca i dijelom iznosa platila svoje privatne dugove.

Ostaje vidjeti hoće li joj, prema dosadašnjem stanju stvari, optužni akt staviti na teret manipuliranje cjelokupnim iznosom.

Jasmina zna s novcem

Nakon izbijanja afere Jasmina Bilonić razvila je privatni posao. Prvo uhićena, a poslije puštena da se brani sa slobode, zbog poslovnih obveza prilikom razvijanja privatnog biznisa često je imala kontakte s inozemstvom gdje je i putovala, što ju je umalo, ponovno, koštalo slobode. Česta putovanja bila su jedan od razloga traženja istražnog zatvora nad njom, ali zahtjev nije prošao jer se glavni osumnjičeni fra Šime branio sa slobode.

Jasmina Bilonić došla je u SG Splitsku banku 2010. godine iz Zagrebačke banke te je postala direktorica Odjela privatnog bankarstva. Kontakti s VIP klijentima bili su neophodni, a za dobro obavljene poslove dobivala je bonuse. Kada je nakon izbijanja afere s crkvenim novcem odlučila otići iz Splitske banke, za novi poslovni angažman otišla je pregovarati u Lugano, u Švicarsku, te se čak sumnjalo kako je tamo sklonila novac.

Izvor: Slobodna Dalmacija