fbpx

BARACK OBAMA OBJAVIO DOKUMENTE O AFERI BENGAZI Kako je Bijela kuća lagala SAD-u

U prepisci na 99 stranica State Department, CIA i FBI vagali su svaku riječ i cenzurirali informacije za javnost: odlučili su da neće spominjati al-Qa’idu

Slučaj Bengazi ovih je dana postao središnja tema američkih medija , a Bijela kuća objavila je 99 stranica korespondencije nekoliko visokih dužnosnika o tome što bi trebalo biti rečeno javnosti o napadu u Bengaziju, koji se dogodio 11. rujna 2012. godine.

U udaru na američki konzulat u libijskom gradu ubijen je, uz još nekoliko ljudi, američki veleposlanik u toj zemlji Christopher Stevens, a administracija predsjednika Baracka Obame nije se proslavila reakcijom na tragični događaj. Kritike na račun Obame i Bijele kuće nastavile su se sve do danas, a republikanski zastupnici u Kongresu optuživali su demokratsku vladu za pokušaj zataškavanja okolnosti napada.

Guranje pod tepih

Naime, vlada je najprije dala naslutiti da je riječ o napadu proizašlom iz prosvjeda zbog filma “Nevinost muslimana”, koji je u to vrijeme izazvao val nasilja u muslimanskim zemljama. Kritičari ističu kako je vlada znala da je najvjerojatnije riječ o terorističkom napadu, ali je to pokušala gurnuti pod tepih. Riječ je o prepisci između dužnosnika CIA-e, State Departmenta i FBI-a. No, prepiska ne otkriva ništa novo o samom događaju.

Sve u svemu, republikanci kritiziraju Obaminu administraciju jer nije odmah taj napad nazvala terorističkom akcijom. Ozbiljnije optužbe odnose se na kritike zbog lošeg osiguranja američkih diplomata u Libiji i ignoriranja do zuba naoružanih ekstremističkih frakcija u zemlji bez ozbiljne središnje vlasti. Iz e-mailova koje je u srijedu, nakon velikog pritiska, objavila Bijela kuća, vidljivo je da je CIA preuzela glavnu ulogu u postavljanju ključnih odrednica u izvještaju koji je javnosti predstavila američka ambasadorica pri UN-u Susan Rice. Ona je medijima davala intervjue pet dana nakon napada.

Žučna rasprava

Tadašnji šef CIA-e David Petraeus želio je da javnost dozna da je CIA upozorila kako postoje planovi o napadu na konzulat.

Među agencijama se žučno raspravljalo što bi Rice trebala otkriti naciji. Tadašnja glasnogovornica State Departmenta, Victoria Nuland, imala je “ozbiljne dvojbe” oko sadržaja jer je smatrala da bi, ako se upozorenja o teroristima uključi u govor Susan Rice, to moglo pripadnicima Kongresa dati materijal za optužbe da State Department “ne shvaća dovoljno ozbiljno CIA-ina upozorenja o prijetnjama u regiji”.

No, spominjanje al-Qa’ide i ekstremista izbačeno je iz uputa Susan Rice. Ona je u intervjuima natuknula da je napad na konzulat povezan s prosvjedima zbog filma objavljenog u to vrijeme, kojim se vrijeđa proroka Muhameda.

Šansa za Hillary

Osim e-mailova, objavljena je i stranica rukom pisanih bilješki Mikea Morella, Petraeusova zamjenika, u kojima je također iz “uputa” izbrisan dio o al-Qa’idi. Morell je, kažu izvori američkih medija, smatrao kako bi tadašnja državna tajnica Hillary Clinton trebala dobiti šansu da prva objasni svoju stranu prije objave CIA-ina upozorenja. Napadi zbog Bengazija nisu jedini kojima je izložen američki predsjednik. Optužuju ga i da je utjecao na pojačan porezni nadzor konzervativnih, opozicijskih skupina, a trese ga i afera s prisluškivanjem novinara AP-a.

 Smijenio s funkcije šefa porezne službe

Reagirajući na optužbe da je naredio posebno strogu poreznu istragu skupina poput Tea Partyja, Obama je razriješio funkcije šefa porezne službe u Ohiju, Stevena Millera. Istaknuo je kako je jasno zašto su Amerikanci “bijesni na njih” te da nema opravdanja za takvo ponašanje. Službenici su izdvojili skupine koje su u naslovu imale riječi poput Tea Party ili Patriots i na njihove zahtjeve za oslobađanje od poreza nalijepili etiketu “ekstra provjera”.

Izvor: Jutarnji list