fbpx

Cvjetna livada u režiji Sanje Petrovski

Hrvatsko narodno kazalište Zadar ovog ponedjeljka pretvorilo se u pravu cvjetnu livadu u režiji i koreografiji Sanje Petrovski. Zadrani su u kazalištu mogli pogledati premijeru predstave Zadarskog plesnog ansambla »Plesna haljina Gdina Z. Maslačka«.

»Plesna haljina Gdina Z. Maslačka« napravljena je po bajci Sunčane Škrinjarić koja se već godinama nalazi na popisu obvezne lektire za niže razrede osnovne škole. Vrijeme radnje predstave je proljeće kad se u prirodi sve budi, a cvijeće se priprema za najveći ples sezone. Svi su sretni i pripremaju svoje najljepše haljine, osim jednog maslačka koji sav zgažen i nikakav leži u jarku…

– Priča je to koja se iznova ponavlja svako proljeće, a stara je koliko i sam svijet, rekla nam je Sanja Petrovski, voditeljica Zadarskog plesnog ansambla.

Pauka je utjelovio Vinko Radovčić, Maslačka Tomislav Eškinja, dok su cvjetovi bili Martina Ružić, Nikolina Dolfić, Danica Nenadić, Maja Stipaničev, Natali Perić, Ena Cupać i Lucija Mrvičić. Za odabir glazbe i izvedbu bio je zadužen Nebojša Lakić, a tehničku podršku Tomislav Kraljević Šome.

Sanja Petrovski ne skriva oduševljenje glumcima koji su odlično utjelovili likove iz bajke Sunčane Škrinjarić:

– »Plesna haljina Gdina Z. Maslačka« je razrada plesne predstave koju smo prije tri godine radili s Plesnim odjelom Glazbene škole Blagoje Bersa. Pripremali smo se mjesec dana. U ovoj novoj verziji smo maknuli sve ono što je dječje i ostala je predstava koju po mom mišljenju sa zadovoljstvom mogu pogledati i djeca i odrasli. »Plesnu haljinu Gdina Z. Maslačka« ćemo opet postaviti na jesen, nakon što se djeca vrate u školske klupe. Kako je riječ o predstavi koja se bazira na lektiri riječ je o nečemu što će biti zanimljivo vidjeti i profesorima i učenicima.

Izvor: Zadarski list