fbpx

DRŽAVNE TVRTKE ĆE ISPLAĆIVATI PLAĆE ISKLJUČIVO OD VLASTITE ZARADE Velika promjena stiže 1. srpnja

Novac namijenjen određenim projektima više neće moći biti preusmjeren na plaće, regres ili isplatu božićnice

Tvrtke poput HŽ-a, Croatia Airlinesa i Jadrolinije od 1. srpnja neće moći potrošiti nijednu kunu iz državnog proračuna mimo onoga za što je novac odobren, pa tako njime neće moći pokrivati ni troškove plaća, piše Novi list.

Naime, Zakon o transparentnosti tokova javnih sredstva koji bi na snagu trebao stupiti 1. srpnja propisuje, kako to nalaže i direktiva EU-a, da tvrtke koje obavljaju poslove od općeg dobra i dobivaju novca iz državnog proračuna potrošnju tog novca vode na posebnom računu.

Na taj će način država kontrolirati je li novac namijenjen određenim projektima zaista potrošen na provođenje tih projekta što bi značilo, poručuju iz Vlade, da više neće moći biti preusmjeren na plaće, regres ili isplatu božićnice.

Država će, tvrde naši izvori, još jednom biti jamac HŽ-u za kredit, ali nakon 1. srpnja i Infrastruktura i Putnički prijevoz i Cargo, kao i Croatia Airlines, morat će plaće isplaćivati iz onoga što zarade.

Jadrolinija je jedna od prijevozničkih tvrtki koja ne bi trebala imati problema s isplatom plaće, ali iz Vlade poručuju da će i tamo morati doći do promjena jer će kad-tad na linijskom prijevozu dobiti konkurenciju iz inozemstva, piše Novi list.

Izvor: Jutarnji list