fbpx

Ispiti znanja za 1.540 maturanata

Jučer je u svim srednjim školama započela državna matura za ovogodišnju generaciju maturanata i to izbornim predmetima likovnom umjetnosti i informatikom.

Maturu će ove godine polagati oko 32 tisuće učenika i još oko 5,5 tisuća kandidata izvan redovitog školovanja. Na području Zadarske županije mogućnost pristupa maturi ima 1.540 maturanata, a od toga je 596 učenika završnih razreda gimnazija, odnosno mješovitih škola s gimnazijskim programom, doznajemo iz Ureda državne uprave Zadarske županije.

Koliko će maturanata iz strukovnih škola, zainteresiranih za nastavak školovanja osim završnom ispitu pristupiti i državnoj maturi znat će se tek u srpnju, ali iz Ureda državne uprave ističu kako je svake godine visok postotak učenika koji pristupaju i državnoj maturi u želji za daljnjim školovanjem te vjeruju da će tako biti i ove godine. Ove godine odlučeno je da se prvi tjedan pišu ispiti iz izbornih predmeta, pa su tako danas na redu ispiti iz biologije i etike, sutra iz psihologije i logike, dok se u petak polaže fizika i vjeronauk.

Među onima koji su jučer počeli s ispitima državne mature bili su i učenici Gimnazije Vladimira Nazora.

– Državna matura je započela i sve teče po planu s obzirom na to da ovo nije prva godina njezina održavanja. Malo problema imamo jedino s prostorom, jer se tijekom održavanja ovih ispita paralelno održava nastava za prve, druge i treće razrede, a maturantima moramo omogućiti prostor, mir i tišinu za pisanje ispita. Likovnu umjetnost kao izborni predmet je izabralo 20-ak učenika, dok se za informatiku odlučilo njih pet. Državna matura se nastavlja svojim tempom po planiranom rasporedu bez panike i nejasnoća. Mogu napomenuti samo kako su najpopularniji izborni predmeti za državnu maturu u našoj školi politika i gospodarstvo za koju se odlučilo 97 učenika, biologija za koju se odlučilo 45, te psihologija s 34 prijavljena učenika. Ove godine među izbornim predmetima zastupljeni su svi predmeti, istaknuo je Rade Šimićević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora.

Državna matura se nastavlja sljedeći tjedan i to pisanjem eseja kao prvim dijelom obveznog ispita iz hrvatskog jezika, na koji izlaze svi maturanti. Državna matura je obvezna za gimnazijalce, njih oko 13.000, dok učenici strukovnih četverogodišnjih škola na maturu izlaze samo ukoliko žele nastaviti školovanje na nekom od sveučilišta.

Izvor: Zadarski list