fbpx

Ivo Bilić: HDZ se ponaša kao vlasnik Zadra

Navedite pet glavnih projekata koje namjeravate ostvariti u gradu.

− Moj prioritet i osnova Programa za promjene jest dovođenje investitora i otvaranje novih radnih mjesta, poticanje razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva. Prije svega, završit ćemo tri državna projekta − luku Gaženica, Polikliniku i Centar za rehabilitaciju i odgoj djece i mladih s posebnim potrebama Mocire. Nadalje, ključni gradski projekti koje ću ostvariti su gospodarska zona Crno, centar za mlade, sveučilišni i srednjoškolski kampus i gospodarska zona Kalelarga.

Hoćete li smanjivati broj zaposlenih u gradskoj upravi?

− Želim gradsku upravu koja počiva na zdravim i transparentnim osnovama. U poslovanju uprave više neće biti isprepletanja javnog i privatnog interesa. No, to ne znači otpuštanje službenika. Onaj koji odgovorno i predano obavlja svoj posao uvijek će imati mjesto u mojem timu. Zanima me samo da je pošten, odgovoran, profesionalan i kompetentan. Mora postojati jasna odvojenost javnog i privatnog interesa, jer sve drugo stvara plodno tlo za koruptivno djelovanje i interesno ponašanje. Donijet ćemo etički kodeks i svi će se pročelnici i zaposlenici morati ponašati po tom kodeksu i jasnim pravilima. Na primjeru dvaju gradova iz Austrije i jednog iz Njemačke analizirao sam što i kako rade i vidio sam da se strahovito puno radi na procedurama i praćenju provođenja jasnih i transparentnih pravila.

Namjeravate li raspisati natječaje za izbor pročelnika i direktora komunalnih tvrtki?

− Prije svega, očekujem da će svi pročelnici i direktori komunalnih tvrtki staviti svoj mandat na raspolaganje. Daljnji postupak provest ću u skladu sa Zakonom.

Zbog čega mislite da ste najbolji kandidat?

− Svako vrijeme traži svoje ljude, a Zadru u ovom trenutku treba gradonačelnik menadžer, koji prije svega zna upravljati financijama. Ja sam taj.

SDP je i do sada pokušavao osvojiti Zadar i nije uspijevao. Vi ste ipak uvjereni u pobjedu. Što se promijenilo?

− Stvorena je široka koalicija i sazrelo je vrijeme − ovako dalje ne može, stvorena je kritična masa i u koaliciji i kod građana pa su promjene neminovne. Mora se mijenjati način gospodarenja gradskom imovinom i upravljanje gradom, moraju se stabilizirati financije.

Postoji li šansa za, primjerice, koaliciju s listom Rena Sinovčića?

− Ni teoretska!

A s Laburistima?

− Oni su najavili da će podržavati kvalitetne programe od interesa za grad, a mi ih sigurno donosimo.

Zašto su izbori pretvoreni u dokazivanje lokalpatriotizma?

− HDZ-ova se vlast nekada ponašala kao vlasnik države, a ovdje kao vlasnik grada, pa se grčevito bore jer mnogi žive od politike i od Grada. Zato je gubitak vlasti za njih smak svijeta. Osobno mislim da bi čak i ovoj administraciji i HDZ-u odgovaralo provjetravanje okoštale gradske strukture. Ovdje se tek udaraju temelji demokracije, koja je bila samo dekor, pa odatle napadi na svako drukčije mišljenje. To je kontraproduktivno, propuh bi i njima dobro došao, jer to se u protekle 23 godine nije dogodilo jedino u Zadru i u Crnoj Gori. Valjda zato povremeno imaju sjevernokorejsku metodologiju.

U slučaju pobjede, bojite li se opstrukcije u provođenju vašeg programa?

− Ne. Ma koliko je ta mašinerija okoštala, isprepletena i interesno povezana, ja vjerujem u ljude. Kad budu vidjeli da donosim dobro, otvorenost, kvalitetne programe, ne mogu vjerovati u opstrukciju.

Biste li sudjelovali na paradi ponosa u Zadru?

− Ne. Ali to ne znači da ne podržavam paradu ponosa kao oblik borbe za ljudsko pravo na izbor, iskazivanje različitosti i svaku slobodu, pa i onu koja se tiče seksualne orijentacije.

Kako namjeravate riješiti problem KK Zadar?

− Vjerujem da ću u svojem mandatu pronaći strateškog partnera koji će klub ponovno postaviti na zdrave osnove. Žalosno je da je ponos i simbol Zadra doveden u ovakvu situaciju. Za to su krivi oni koji su ga dugogodišnjom neodgovornošću i upletanjem politike u sport doveli do predstečajne nagodbe.

Koji su vam političari uzori?

− Nelson Mandela − veliki humanist i borac za ljudska prava. A iako nije političar, moram istaknuti akademika Ivana Supeka, čije su misli, humanizam, intelekt i prosudbe o našoj zbilji meni ideja vodilja.

Što je najbolja, a što najlošija strana Božidara Kalmete kao političara?

− Dugo se trudio velikim projektima pokrenuti grad i opstajao je u politici, to je određena kvaliteta. Ali, Zadar je apsolutno nazadovao, ispod je državnog prosjeka i siromašniji smo. Za to odgovornost snosi i Kalmeta.

Tko prije treba dobiti spomenik u Zadru − Tuđman ili Zanki?

− Kažimir Zanki, velik čovjek, vizionar i najuspješniji zadarski gradonačelnik.

Može li Zadar živjeti samo od turizma?

− Turizam treba biti komplementarna gospodarska grana. Iluzorno je očekivati da grad Zadar može živjeti samo od turizma. Mi imamo viziju turizma koji povezuje kulturu, povijest i gospodarstvo i afirmira ih preko projekta gospodarske zone Kalelarga.

Što planirate napraviti na zadarskoj rivi?

− Želim vratiti život na Poluotok, a neodvojivi dio uz Kalelargu jest i zadarska riva. Međunarodnim natječajem uz najbolje stručnjake i najbolje kriterije sadržajno ću osmisliti vizuru naše rive. Ona je najljepša na svijetu, ali je mrtva. Svakom je Zadraninu poznato kako je riva nekad izgledala. Želim da riva ponovno bude mjesto života. Razmišljam o zgradi koja će biti kongresni centar. Želim osmisliti sadržaje od Sveučilišta do Pozdrava Suncu.

Koji vam je bio najuzbudljiviji događaj u životu?

− Rođenje moje jedinice Sare.

Koga radije slušate: Thompsona ili Dedića?

− Arsena Dedića.

Koju biste ocjenu dali Vladi?

− Vladi dajem ocjenu dobar. Stabilizirali su financije, proveli niz mjera koje su pretpostavke za uvođenje reda (poput fiskalizacije), održavaju eksternu i internu likvidnost, završili su sve pravne pretpostavke za ulazak u EU. Ostaju im izazovi podizanja investicijskog rejtinga i smanjenje nezaposlenosti. Vjerujem da ćemo u 2014., nakon dugih pet godina, dočekati rast BDP-a.

Jeste li ste vjernik, agnostik ili ateist?

− Vjerujem u dobro, ljubav i ljude. Vjerujem da iznad čovjeka postoji neka viša sila, ali još uvijek tražim odgovore na brojna pitanja.

Izvor: Slobodna Dalmacija