fbpx

Kalmeta i Bačić zadužili su ACI i zaslužili satove Omega

Anto Violić, bivši predsjednik Uprave ACI-ja, tvrdi da se u Marini Palmižana nije dogodilo ništa nezakonito. Posjetimo, u medijima je izišla neslužbena informacija kako je novo vodstvo ACI-ja zatražilo reviziju poslovanja bivše Uprave, s Violićem na čelu, te su čak angažirali i sudske vještake, čiji je nalaz, navodno, pokazao da su neki investicijski projekti debelo preplaćeni.

Konkretno su spomenuti radovi u Marini Palmižana. Violić ističe da se tamo zapravo nikad ništa nije gradilo jer tu marinu tek treba legalizirati.

− Ona nikada nije imala potrebne papire pa smo počeli s njezinom legalizacijom. U međuvremenu je nevrijeme oštetilo sidreni sustav na pontonima i vezove uz rivu, pa smo u prosincu prošle godine potpisali ugovor za ronilačke radove jer je marinu trebalo pripremiti za sezonu.

Tvrdim da nema nikakvih fiktivnih ni napuhanih računa. Ni jedan račun od izvođača nije fakturiran niti je plaćen, barem dok sam ja bio predsjednik Uprave.

Nakon što je završena prva faza radova, izvođač je, tako sam čuo, fakturirao račun za tu fazu, no novi predsjednik Uprave nije ga platio. Daljnji radovi su obustavljeni, a sve je, kako su mi rekli, završilo na sudu − objašnjava Anto Violić.

O medijskim prozivkama da je bivšim ministrima i visokim HDZ-ovim dužnosnicima Božidaru Kalmeti i Branku Bačiću darovao skupocjene satove (Omega Seamaster, čija cijena, ovisno o modelu, doseže i do 50.000 kuna) Violić kaže kako je zanimljivo da se po medijima povlače samo ta dva sata, a nitko ne spominje da su istom prigodom satove na dar dobili i dugogodišnji radnici tvrtke.

− ACI je svim radnicima 2008. godine s 20 i 25 godinama staža, kao jubilarnu nagradu, darovao satove, modele Nautica i Seiko. Svakome mora biti jasno da bez takvih radnika ACI danas ne bi bio ono što jest.

Tom prigodom satove Omega dobili su i tadašnji predsjednik Nadzornog odbora Božidar Kalmeta i predsjednik Skupštine društva Branko Bačić. Smatrao sam da su njih dvojica, ne samo kao predsjednici Nadzornog odbora i Skupštine, nego i kao ministri ministarstava ključnih za ACI, također pridonijeli razvoju tvrtke − kaže Violić.

On misli da su najnoviji napadi u nečijoj režiji.

− To je očito. Naime, nakon što sam tvrtku koja je, kada sam 2005. godine došao u nju, bila na rubu egzistencije i u velikom minusu, stavio na noge i pretvorio je u uspješnu tvrtku, sada, uoči izbora, nekome ne odgovara da je to učinio netko tko je član HDZ-a. Zato sada i izvlače stvari iz naftalina poput tih satova i suradnje s “Fimi Medijom”, u kojoj nema ništa sporno.

Uostalom, to zna i Državno odvjetništvo koje je istraživalo angažman “Fimi Medije” od ACI-ja. Bez obzira na to, spavam posve mirno. Samo mi je žao zbog neugodnosti koje ima moja obitelj zbog nečijih dnevnopolitičkih potreba, iako nisam kandidat ni na jednoj listi uoči ovih lokalnih izbora − ističe Violić.

Izvor: Slobodna Dalmacija