fbpx

Kotači bicikla moraju imati žbice? Pogledajte ovo!

U posljednjih nekoliko stotina godina kotač bicikla nije puno evoluirao. Loopwheel, projekt birtanskog dizajnera Sama Pearcea obećava to promijeniti.

U sredini tradicionalnog kotača bicikla smještene su tri preklopne lisnate opruge koje služe umjesto žbica. Položaj opruga je takav da omogućava središtu kotača da se pokreće do 4,5 centimetra i tako apsorbira neravnine i udarce primjerice prilikom vožnje preko neravnina na pločniku ili prelaska preko rubnika ceste.

Rezultat ovog poboljšanja je da je vožnja manje neskladna jer prenosi manje vibracija na tijelo vozača bicikla.

Pearce je dobio ideju za Loopwheel dok je čekao zrakoplovni let u zračnoj luci i pritom gledao roditelje kako prevoze djecu u dječjim kolicima preko neravnina na podu. Svaki put kada bi kotači kolica naišli na neku neravninu, dijete bi se zbog naglog trzaja nagnulo prema naprijed.

Kao ljubitelj bicikala, Pearce je znao da i biciklisti imaju sličan problem kao i ta djeca u zračnoj luci, pa je počeo raditi na ideji izrade amortizera koji bi se nalazili unutar kotača.

Nakon što su prvi kotači stigli na servis Kickstarter, Pearce je prikupio dovoljno novaca koji namjerava koristiti za financiranje šireg opsega proizvodnje, uključujući i novi sustav za učinkovitije izvođenje “petlje”.

Prototip sa suspenzijom unutar kotača je gotovo jednako star kao i sami bicikl, ali dizajn dosad nije uspjevao pogoditi pravu stvar. Pearceov dizajn je sada moguće implementirati samo zbog laganih, ali čvrstih karbonskih kompozitnih materijala koji se koriste za “petlju” opruga.

Takav dizajn također zahtijeva disk kočnice i široku vilicu, zbog čega je početna verzija Loopwheela dizajnirana kako bi odgovarala određenom okviru. Na slici gore možete vidjeti sklopivi bicikl Dahon.

Pearce ima planove za dizajn Loopwheel kotača za bicikle svih veličina, ali su trenutno dostupni samo 20-inčni kotači koji su pogodni za upotrebu na gradskim biciklima na sklapanje.

Izvor: netmobil.hr