fbpx

Laka pobjeda u “prijateljskoj” utakmici

Zadar je prema očekivanjima lako svladao Alkara i tako i teoretski osigurao najmanje treće mjesto u Ligi za prvaka, koje mu jamči nastup u regionalnoj ligi sljedeće sezone, što je označeno kao glavni cilj ove sezone. S te strane se sinoćnja utakmica može smatrati uspješnom, ali po pitanju pristupa većim dijelom susreta nipošto. Očito Nazorova momčad nije sposobna odigrati četrdeset minuta kvalitetno u kontinuitetu i razbiti mnogo slabijeg protivnika.

A možda su, kako je trener rekao u najavi utakmice, neki igrači već na godišnjem odmoru. Svakako, s ovakvom igrom u doigravanju neće daleko dogurati, ali za vjerovati je da će pristup protiv Cibone ili Cedevite, tko god bio protivnik u polufinalu, ipak biti kud i kamo ozbiljniji i motiviraniji.

Loša prva četvrtina

Krasić (5) i Thorne donijeli su „bijelima” početnu prednost 5:0, odnosno 7:3, no to nije bilo dovoljno da se već u ranoj fazi utakmice slomi otpor slabašnog protivnika. Dapače, Slavko Modrić je pogodio jednu pa drugu tricu, da bi, nakon zadarske greške u izvođenju iz auta, Kanaet položio za 7:8. Tako su Sinjani praktički u jednoj sekundi postigli pet poena za prvo vodstvo. Modrić, Bilić i Žitko (trica) održavali su gostujuću prednost do 10:15, a malo kasnije je ovaj potonji zabio i bacanje za 17:18.

Bilo je to posljednje vodstvo Alkara. Ramljak (4) i Batur zaključili su ispodprosječnu prvu dionicu serijom 6-0 za 23:18. Unatoč brojnim upozorenjima na maksimalan pristup od prve minute, Ante Nazor nipošto nije mogao biti zadovoljan viđenim. Gaurina i Modrić vratili su Sinjane na samo -1, 23:22 na otvaranju druge četvrtine, nakon čega su se Zadrani napokon uozbiljili. Kaštropil (4) i Batur (5) odveli su svoje prvi put na dvocifrenu prednost 32:22 i natjerali Milačića da pozove time-out u 14. minuti. Bilić i Gaurina četvrtom gostujućom tricom smanjili su na 34:27, no uslijedila je nova serija domaćih.

Odvajanje Zadra

Otvorili su Ivanov i Travis, nastavio Batur s još četiri poena pa onda Ramljak u kontri i opet Travis za velikih +19, 46:27. Zadarskih 12-0 prekinuli su tek Kanaet i Modrić, ali je Delaš tricom i dvicom vraćao na +19, 51:32. Ipak, završnica prvog poluvremena pripala je Alkaru. Ćurković i Jugo pobrinuli su se da im momčad na veliki odmor ode s koliko toliko prihvatljivih 15 razlike, 51:36.

Da se Zadranima u tom razdoblju nije dogodio mali pad koncentracije, mogli su već tada otići preko dvadeset razlike. Između ostaloga nisu i zato što su protivniku dopustili čak osam napadačkih skokova, no u nastavku je taj segment doveden pod kontrolu. Još tri minute su se gosti držali u igri koš na koš, do rezultata 57:42. Onda je Ivanov zabio koš-faul, a Ramljak jednom rukom iz trka zakucao za 62:42. Tako je natjerao cijelu dvoranu da se ustane i zaplješće najljepšem potezu večeri, a gostujućeg trenera na još jednu minutu odmora.

Neshvatljivo opuštanje

I onda, umjesto da do kraja razbiju protivnika, opet ništa. Gaurina (trica i bacanja), Župić (trica), Modrić i Jugo rade seriju 12-2! Alkar se vratio na samo deset razlike, 64:54. Naravno da pobjeda nije dolazila u pitanje, ali kada vam kvalitativno toliko inferiornija momčad u vašoj dvorani napravi takvu seriju i drži se na sasvim pristojnoj razlici u završnici treće četvrtine, znači da nešto nije u redu.

Tek su koševima kapetana Ivanova, Batura i tricom Vrbanca „bijeli” otišli na +16, 72:56, uoči posljednjih deset minuta igre. U četvrtoj četvrtini razigrao se Jusuf Nurkić, koji je u kratkom razdoblju napunio protivnički koš i utakmica je mirno privedena kraju.

ZADAR – ALKAR 92:76
(23:18, 28:18, 21:20, 20:20)

ZADAR: Ivanov 17, Travis 8, Thorne 5, Kaštropil 4, Delaš 5, Ramljak 14, Brkić, Krasić 7, Batur 13, Nurkić 11, Vrbanc 8, Prostran. Trener: Ante Nazor.

ALKAR: Jugo 2, Bilić 14, Macan, J. Župić, Modrić 25, Boban, Gaurina 10, Žitko 6, Madunić, Ćurković 4, Ž. Župić 3, Kanaet 12. Trener: Damir Milačić.

Izvor: Zadarski list