fbpx

Na zadarskim sudovima klikom do e-spisa

Iako je ministar pravosuđa Republike Hrvatske Orsat Miljenić u travnju u Zadru najavio završetak uvođenja jedinstvenog informacijskog sustava za upravljanje sudskim spisima (e-Spis) na svim trgovačkim, županijskim i općinskim sudovima do kraja godine, na sudovima u Zadru građani taj sustav već duže vrijeme mogu koristiti.

To je odlična stvar

– To je odlična stvar jer svatko po broju predmeta može pratiti što mu se događa sa spisom, što je napravljeno i što će se napraviti u budućnosti. Zadarski Općinski sud se umrežio u taj informacijski sustav prije tri godine, no kako još postoji “papirnati” dio posla, čitavo vrijeme zapravo radimo dvostruki posao.

Najprije se radi papirnati dio, a onda se sve unosi u računalo. Tek kada se bude koristilo samo računalo, moći će se reći da sustav funkcionira na pravi način, kaže Željko Rogić, predsjednik Općinskog suda u Zadru.

– U svakom trenutku mogu pogledati u kojem mi je stanju predmet, a da ne moram obilaziti sud i tražiti suca. To je značajan napredak u odnosu na prije jer se sve može dobro vidjeti, što je vrlo važno, kazao je građanin koji već neko vrijeme preko interneta prati stanje svog predmeta na Općinskom sudu u Zadru.

Trenutačno su u sustavu e-Spis predmeti svih županijskih i trgovačkih sudova, te predmeti s 46 općinskih sudova u Hrvatskoj. Do kraja 2013. godine e-Spis će, kroz IPA projekt, biti implementiran i na ostale općinske sudove. Projekt IPA 2009 “Implementacija e-Spisa na odabrane općinske sudove” započeo je u kolovozu 2012., a financirala ga je Europska unija s 3,9 milijuna kuna.

Početak rada na e-Spisu krenuo je 2001. godine. Funkcije sustava razrađivale su se do 2004. godine, a u srpnju 2005. godine Vlada je odabrala tvrtku IBM Hrvatska za provedbu programa.

Izvor: Slobodna Dalmacija