fbpx

Naljutila ih Vesna Pusić: BiH protiv Pelješkog mosta!

Nakon što je danas prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić u Zagrebu izjavila da je predstudija izvodljivosti koju je naručila Europska komisija (EK) pokazala da je Pelješki most apsolutno najbolja opcija povezivanja juga Hrvatske s ostatkom države, reagirao je pomoćnik ministra za komunikaciju i transport Bosne i Hercegovine i član Savjetodavnog odbora za izbor najbolje prometne opcije u neumskom koridoru Izet Bajrambašić, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Bajrambašić je pojasnio da će se u ponedjeljak, 6. svibnja održati tek prvi sastanak Savjetodavnog odbora gdje će se razraditi metodologija izračunavanja osam opcija povezivanja.

Inače, predstavnici BiH, među kojima i Bajrambašić, sudjeluju na sastancima Savjetodavnog odbora s predstavnicima Republike Hrvatske i Europske komisije u vezi s izborom najbolje prometne opcije u neumskom koridoru.

“Nijedna opcija još uvijek nema ni ulazne podatke da bi se mogla analizirati. Dakle, tek razrađujemo metodologiju rada. Održan je ranije jedan sastanak na kojem su se samo upoznavali članovi Odbora. Mi tek pristupamo izradi. U ponedjeljak imamo i prvi sastanak Savjetodavnog odbora sa konzultantom ‘Safageom’ iz Francuske. Inače, ‘Safage’ je konzultant i mi kao Savjetodavni odbor moramo prihvatiti njihov rad. U ponedjeljak će se razgovarati samo o stručnim stvarima. Niko se neće doticati politike. Izjava ministrice Pusić apsolutno nije u kontekstu naše predfizibiliti studije koju tek radimo”, rekao je Bajrambašić za agenciju Anadolija.

“BiH ima pravo na slobodan pristup otvorenom moru”

On najprije nije mogao vjerovati u točnost izjave koju je danas dala ministrica Pusić, ističući da “takva izjava nije mogla doći od bilo kojeg dužnosnika Hrvatske”, jer i predstavnici Hrvatske sudjeluju na sastanku 6. svibnja gdje će se tek govoriti o metodologiji za početak rada.

Upozorio je da to neće moći tek tako proći.

“Mi smo u našim prethodnim komentarima na sve opcije istakli da most Pelješac ima nekoliko problematičnih, spornih stvari. Prvo, pravnopolitička situacija, koja se odnosi na primjenu Konvencije Ujedinjenih naroda (UN) o pravu mora koju je Hrvatska u potpunosti pogrešno primijenila u svojim zakonima. Oni osporavaju pravo BiH na njen suverenitet na moru i njen slobodan pristup otvorenom moru! Mi smo, također, istakli velike građevinske rizike u pogledu gradnje mosta obzirom da se radi o stubovima visine 100 metara, kao i problem održivosti takvog građevinskog objekta, jer je Neum trusno područje s aspekta zemljotresa”, istakao je Bajrambašić.

Nadalje, Bajrambašić je podvukao da će BiH biti protiv projekta mosta Pelješac ukoliko Hrvatska bude jednostrano krenula u realizaciju projekta.

“Mi smo protiv toga uvijek bili iz razloga jer se nije utvrdila pomorska granica i pravo BiH u pogledu Konvencije o pravima mora. I ja, kao i ministar prometa i komunikacija gospodin Damir Hadžić smo isticali da postoje dva problema za most Pelješac, a prioritetno je razgraničenje na moru, kao jedan posao, a drugo je primjena Konvencije o pravu mora”, izjavio je Bajrambašić za AA.

Pusić: Most je u svakom smislu najbolja opcija

Pusić je novinarima prije početka današnje sjednice hrvatske Vlade najavila da će s potpredsjednikom EK zaduženim za transeuropske mreže, transport i promet razgovarati i o Pelješkom mostu.

“Dobili smo predstudiju izvodljivosti koja pokazuje da je most, apsolutno gledano, ne samo financijski, nego schengenski i politički te fitosanitarno i najbolja opcija. Mi moramo napraviti takav projekt da bude prihvatljiv, ali tu predstudiju naručila je Europska komisija i izabrala agenciju koja je radila tu studiju. U obzir su uzete dvije varijante mosta s pristupnim cestama i cestom po Pelješcu, koje su dobile 14 bodova, a primjerice koridor kroz BiH je dobio minus 19 bodova”, kazala je Pusić, prenio je novinar agencije Anadolija.

Hajdaš Dončić: Konačno rješenje tek u srpnju

Loptu na zemlju spustio je Siniša Hajdaš Dončić, ministar prometa, koji kaže da se radi tek o preliminarnoj studiji. Konačno rješenje, kaže Hajdaš Dončić, bit će poznato tek u srpnju.

“Službeno, naše je stajalište da čekamo studiju o izvodljivosti. Ništa još nije odlučeno i EU se nije obvezao da će na bilo koji način to financirati. To je veliki projekt. EU upravlja velikim novcem i to će biti posebno razmatrano, jer svi žele dobiti novac iz europskog proračuna”, izjavio je za Hrvatski radio europski povjerenik za promet Siim Kallas.

Karamarko: Kakva je to Vlada kada im EU mora reći što je dobro

Na izjave ministrice Pusić reagirao je i šef oporbe Tomislav Karamarko. U razgovoru za Media servis predsjednik HDZ-a podsjetio je da se od prvog trenutka zalaže za izgradnju Pelješkog mosta.

“Zamislite Vladu koja u tom momentu, dok mi pričamo o potrebi izgradnje mosta, …, gospodin Čačić, to nikad neću zaboraviti, govori u tom momentu neki tamo luđaci, budale ili kako se već znao osebujno izražavati, govore o izgradnji tog mosta koji se ne isplati graditi. Zamislite Vladu koja nema senzibilitet za stratešku dimenziju tog projekta. Ma o čemu možemo dalje govoriti. Zamislite kad im Europska unija mora reći – ali morate, to je dobro”, rekao je Karamarko.

Izvor: Index.hr