fbpx

Otkazali poslušnost: Masovno bolovanje stjuardesa i stjuarda Croatia Airlinesa

Zbog iznenadnoga masovnog odlaska na bolovanje kabinskog osoblja Croatia Airlinesa, kompanija je danas suočena s neočekivanim poremećajima u planiranom redu letenja, javio je CA.

Čak 39 stjuardesa i stjuarda, odnosno 20 posto operativno sposobnoga kabinskog osoblja Croatia Airlinesa, u posljednjih je 36 sati prijavilo odlazak na bolovanje, što je dosad jedinstven slučaj u povijesti kompanije. Uz prethodna bolovanja, kompanija u ovom trenutku ne može planirati ukupno 45 djelatnika kabinskog osoblja, odnosno ukupno 23 posto raspoloživih zaposlenika putničke kabine.

Zbog nedostatka radno sposobnoga kabinskog osoblja kompanija je morala reorganizirati današnji red letenja u kojemu je dio letova otkazan, a dio letova se spaja. Otkazani su letovi OU4436 Zagreb – München s polaskom u 6 sati i 45 minuta i OU4437 München – Zagreb s polaskom u 8 sati i 55 minuta, a putnici će do krajnjih odredišta biti prevezeni novim letom Zagreb – Frankfurt – München – Zagreb.

Putnici s otkazanih letova OU456 Zagreb – Bruxelles (polazak u 6 sati i 20 minuta) i OU457 Bruxelles – Zagreb (polazak u 9 sati i 45 minuta), do krajnjih će odredišta stići letom Croatia Airlinesa na liniji Zagreb – Amsterdam – Bruxelles – Zagreb.

Također, kompanija je morala otkazati i letove OU440 Zagreb – Beč s polaskom u 8 sati i 5 minuta te let OU441 Beč – Zagreb u 10 sati i 30 minuta. Putnike s ovih letova Croatia Airlines preusmjerava na letove partnerskih kompanija i preko drugih europskih odredišta, kako bi i njima omogućila što brži dolazak do krajnjih odredišta.

Masovno bolovanje utječe na oko 350 putnika, broj će još rasti

Poremećaje u planiranom putovanju koji su uzrokovani iznenadnim bolovanjem jedne petine ukupnog broja članova kabinskog osoblja, zasad osjeća oko 350 putnika. Do kraja dana mogu se očekivati i dodatni poremećaji u dijelu planiranog prometa Croatia Airlinesa, tako da će se povećati i broj putnika s poremećajima u planiranom putovanju.

Svim putnicima koji su kupili karte za današnje letove, ali i za letove tvrtke u sljedećih nekoliko dana, Croatia Airlines preporučuje da se za detaljnije informacije oko izmijenjenog reda letenja i svojeg putovanja obrate Kontakt centru Croatia Airlinesa na brojeve telefona 062 500 505 i 6676 555. Sve aktualne izmjene u planiranom prometu objavljivat će se i na službenim internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.

Nezabilježeni masovni i istodobni odlazak kabinskog osoblja na bolovanje kompaniji uzrokuje izravne i neizravne štete. Financijske štete odnose se na neplanirane troškove oko reorganizacije reda letenja, skrbi o putnicima, najma zrakoplova drugih aviokompanija te dodatnih troškova pružateljima usluga, a istodobno se nanosi šteta ugledu tvrtke i uzrokuje nepovjerenje putnika.

Slijedi provjera jer CA sumnja u vjerodostojnost bolovanja tolikog broja zaposlenika: Mogući pritisak na poslodavca zbog novoga kolektivnog ugovora

Zbog toga, ali i zbog sumnje da postojeće stanje nije uzrokovala objektivna spriječenost zaposlenika za obavljanje poslovnih dužnosti, Croatia Airlines provest će sveobuhvatnu provjeru kako bi se utvrdili uzroci ovoga iznenadnoga i neočekivanog događaja. Zbog navedene sumnje u opravdanost ovakvog postupka o svemu su obaviještene i nadležne institucije. Croatia Airlines ne odbacuje mogućnost da masovni odlazak stjuardesa i stjuarda na bolovanje predstavlja reakciju Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova na uvjete poslodavca oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora, koji su prilagođeni programu restrukturiranja kompanije, a na koje sindikat SKOZ zasad ne pristaje.

Uprava Croatia Airlinesa izražava nadu kako će se razgovori s predstavnicima Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova nastaviti i kako će se uskoro postići dogovor sukladan mjerama programa restrukturiranja, čime bi se stvorili uvjeti za nastavak nesmetanog poslovanja i opstojnosti kompanije. Croatia Airlines se ispričava svim putnicima koji osjećaju posljedice neočekivanih i nenajavljenih poremećaja u prometu na koje kompanija nije mogla utjecati, priopćeno je.

Izvor: Index.hr