fbpx

“OVO NIJE POBJEDA DEMOKRACIJE, NEGO PLOD HAJKE NA HTV” Rogošić dao ostavku!

Goran Rotim na mjesto glavne urednice HTV1 glavnom ravnatelju predložio je Gordanu Mrđen

Željko Rogošić podnio je danas neopozivu ostavku na mjesto glavnog urednika Prvog programa HTV-a, a ravnatelj programa Goran Rotim ostavku je prihvatio i na mjesto glavne urednice HTV1 glavnom ravnatelju Goranu Radmanu predložio Gordanu Mrdjen.

Tekst Rogošićeve ostavke prenosimo u cijelosti.

“Nakon zaprimljenog Mišljenja Etičkog povjerenstva HRT-a koje je razmatralo u javnosti iskazane, navodno, problematične i netočne točke u mojoj profesionalnoj biografiji u postupku kandidature za glavnog urednika HTV 1, ravnatelju Programa HRT-a Goranu Rotimu podnosim svoju neopozivu ostavku na to radno mjesto.

Ispričavam se svima zbog nepreciznosti ili nejasnoća u dvjema navedenim formulacijama, ali ostajem pri tome da baš ništa u mojoj 30- godišnjoj profesionalnoj biografiji nije ni lažirano, ni krivotvoreno. Ponosim se svime što sam, i kao autor i kao urednik, tijekom svoje karijere uradio u tiskanim i elektronskim medijima, te drugim izdanjima i tako ispunio sve uvjete za kandidaturu za glavnog urednika. Ostavku podnosim zbog siline neetičnog progona i medijske hajke koja se na mene obrušila i izvan i unutar HRT-a, jer mi to onemogućava normalan rad, te opterećuje rad kolegija ravnatelja Programa. Ova ostavka nije pobjeda demokracije, nego plod dugotrajne medijske manipulacije i destrukcije, usmjerene, uvjeren sam, na destabilizaciju HRT-a kao javnog servisa.

Izražavam svoju punu potporu kolegama u Programu HRT-a, ravnatelju Programa Goranu Rotimu i HRT-u u cjelini.”

Etičko povjerenstvo HRT-a jučer je jednoglasno zaključilo da je novoimenovani glavni urednik HTV1 Željko Rogošić, povrijedio Etički kodeks HRT-a jer njegova biografija onako kako je napisana nije potpuno u skladu s činjeničnim stanjem.

Povjerenstvo je navelo kako se to odnosi na netočan navod u biografiji da je u razdoblju od “1989. do 1993. bio odgovorni urednik TV centra Split Hrvatske televizije”, da je u razdoblju od 1997. do 2009. bio “urednik unutrašnje politike i gospodarstva tjednika Nacional”, te da je u razdoblju od 1993. do 1996. bio “urednik unutrašnje politike i pomoćnik glavnog urednika tjednika Globus”.

Također, navelo je povjerenstvo, odnosi se i na navod u biografiji da je u razdoblju od 1983. do 1986. bio “urednik unutrašnje politike i komentator u Slobodnoj Dalmaciji”, kao i na to da je u razdoblju od 1986. do 1989. bio “urednik unutrašnje politike i komentator u Nedjeljnoj Dalmaciji”.

Podsjetimo, nakon izbora Rogošića, čiji je vjenčani kum glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, na poziciju urednika Prvog programa nacionalne televizije ogranak Hrvatskog novinarskog društva (HND) na HRT-u zatražio je njegov odlazak jer nije zadovoljio uvjete natječaja jer nema potrebnih pet godina uredničkog iskustva.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman 9. svibnja poslao je zahtjev Etičkom povjerenstvu HRT-a da ispita je li Rogošić navodima koje je iznio u svojoj biografiji priloženoj uz prijavu za mjesto glavnog urednika HTV1, a koji su osporeni u javnosti, povrijedio Etički kodeks HRT-a.

Danas će se održati i izvanredna sjednica Nadzornog odbora HRT-a na čijem je dnevnom redu nadzor zakonitosti imenovanja ravnatelja ustrojbenih jedinica i glavnih urednika HRT-a. Jedna od glavnih tema bit će i imenovanje Željka Rogošića, kao i imenovanje ravnatelja poslovanja Borisa Sruka, najmlađeg člana Radmanovog ravnateljstva.

Izvor: Jutarnji list