fbpx

Pojam “vlaj” treba izbaciti iz negativnog mentalnog sklopa

Inicijativni skup u povodu osnivanja Vlaškog sabora Zadarske županije održan je jučer u Gradskoj knjižnici Zadar.

Ideja o udruzi »Vlaški sabor« nastala je na inicijativu članova udruge Zadar IN kojoj je predsjednica Silvijana Dražović, a cilj udruge je promicanja ljepota, poticanja razvojnih projekata i iskorištavanja potencijala zadarskog zaleđa.

Inicijativnom skupu pod nazivom »Treba se znati izboriti za svoje ideje i stavove« nazočio je i prof. dr. sc. Miljenko Šunić, inače rodom iz Rodaljica, te članovi udruge Zadar IN.

Silvijana Dražović napomenula je odmah na početku kako su se oko ideje vlaškog sabora zapravo udružile dvije Vesne – Pusić i Sabolić. Za Vesnu Pusić, predsjednicu HNS-a rekla je kako je ona prva »prosula« ideju o zadarskom zaleđu kao našoj Provansi, ali uređenu, osmišljenu, na dobrobit sviju.

Dr. Miljenko Šunić kazao je kako jedan čovjek ne može napraviti puno, ali zajedno se može puno toga napraviti, a uspjeti može samo onaj posao koji se radi iz ljubav.

– Ovo naše, zadarsko zaleđe puno toga nudi i puno toga dobroga nije iskorišteno. Rijetko ćete vidjeti više nekoga da trese bajame ili suši smokve. Fali nam odgovornosti i radne navike, a moral je na prvom mjestu. Krajevi kao što je zadarsko zaleđe, sada kada uđemo u Europsku uniju, uvijek će imati prednosti pred drugima. Treba samo sve to povezati projektima i onda se može uspjeti, kazao je Šunić.

Izvor: Slobodna Dalmacija