fbpx

POLICIJA 17 DANA NE MOŽE OTKRITI JE LI KRIVA ZA SMRT MLADIĆA Najsporija istraga ujedinila navijače diljem svijeta

Ni prijateljima u početku nije htio reći da su ga tukli u policiji, priznao im je tek kad su ga odvezli u bolnicu

Iako je prošlo 17 dana od smrti Marka Azapovića, policija ni jučer nije znala je li netko od njihovih kolega iz policijske postaje u Županji 21. ožujka ove godine brutalno premlatio 19-godišnjeg mladića, navijača Hajduka.

Još se utvrđuju i kompletiraju sva izvješća koja je sastavljala unutarnja kontrola MUP-a – kratko su poručili u Ravnateljstvu policije i zamolili nas da se strpimo još jedan dan.

A riječ je o istrazi smrti koja je na nesvakidašnji način ujedinila navijače širom svijeta. Ideja podrške preminulom pripadniku Torcide i prozivanje policije zbog njegove smrti proširila se poput požara navijačkim forumima, društvenim mrežama i internetom općenito, a dosad su se putem transparenata, grafita i navijanja u akciju uključile navijačke skupine iz dvadesetak zemalja širom svijeta.

Potpora na stadionima
Azapović, 19-godišnji mladić iz Županje, uhićen je još u ožujku, a preminuo je 18. travnja. Njegovi prijatelji i obitelj sumnjaju da je smrt nastupila kao posljedica premlaćivanja u policijskoj postaji. Od tada se europskim stadionima širi potpora rasvjetljavanju slučaja, dosad nezapamćena na ovim prostorima.

Razmjeri potpore gotovo se mogu usporediti s plemenitom akcijom skupljanja pomoći za liječenje malene Nore Šitum u američkoj klinici.

Tada su se baš putem društvenih mreža, ponajviše Facebooka, u akciju uključili deseci tisuća stanovnika Hrvatske, ali u slučaju Azapović sućut su transparentima iskazali navijači od Njemačke, preko Bugarske, pa sve do Portugala koji su na ligaškim utakmicama svojih klubova također prozivali hrvatsku policiju.

Slično je bilo i u Francuskoj, Makedoniji, na Kosovu i u udaljenoj Australiji.

Dobro povezane skupine
Da su navijačke skupine dobro povezane, ne iznenađuje sociologinju Ingu Tomić Koludrović.

Taj oblik povezanosti naziva klasičnim fenomenom gomile koji nastaje preko društvenih mreža i čije bi djelovanje trebalo ozbiljnije proučiti.

– Pripadnici navijačkog plemena lako se ujedine. Kao što se u trenutku ujedine na utakmici, pa cijeli stadion počne pjevati i skandirati, to isto događa se i kada se radi o ovakvim slučajevima. Postanu homogeni i praktički ujedinjeni oko neke stvari.

No, iako se čini da su ujedinjeni oko racionalne stvari, njihovo djelovanje nakon toga često je neracionalno, smatra sociologinja aludirajući na nerede koje su pripadnici Hajdukove Torcide izazvali u Splitu nakon subotnjeg poraza od gradskog rivala. Na do posljednjeg mjesta ispunjenom stadionu navijači dortmundske Borussije nedavno su pak razvili transparent “Marko A. Policajci su ga mučili i ubili”.

Istovremeno su navijači Eintrachta u Frankfurtu uz pomoć hrvatskih iseljenika transparentom poručili “Ubojstvo u Hrvatskoj ubojstvo je bilo gdje”, te na hrvatskom dodali: J…bi pandure!

Facebook grupa
Slično se dogodilo u Nürnbergu, Sofiji, Plovdivu, Sydneyju i Melbourneu. Solidarnost su iskazali i navijači Benfice, francuskog St. Etiennea, zeničkog Čelika te kosovski Albanci iz Peći. Neke od tih navijačkih skupina godinama održavaju prijateljske odnose sa splitskom Torcidom.

Do njih su hrvatski navijači, ogorčeni slučajem Azapović, vjerojatno doprijeli navijačkim kanalima, međutim prijatelji navijača iz Županje akciju su pokrenuli i putem Facebooka.

U grupu “Marko Azapović RIP” do jučer poslijepodne učlanilo se gotovo 14.000 ljudi, a fotografije sa svjetskih stadiona preko stranice se distribuiraju i dijele na druge profile. Akcija je privukla pozornost medija.

Komunikacijski alat
IT stručnjak Nebojša Grbačić smatra da su društvene mreže prije svega komunikacijski alat, no zbog specifičnog dosega mogu poslužiti kao okidač.

– Iznimno su praktične za organizaciju bilo koje interesne skupine, posebice mladih. Par klikova i evo akcije i ekipe! Koji god da je povod, dobar ili loš. No, kažem, samo su alat i da nema toga, već bi se nekako drukčije organizirali.

Mreže su brze i praktične, pa su zato i često korištene za ovakve stvari, kaže Grbačić, dodajući da smo svjedoci sve češće uporabe u slične svrhe.

Spajanje po interesu
– To se događa svakodnevno, od male Nore, Occupyja i raznih anonymous pokreta, do čistog iskazivanja potpore nekom cilju ili osobi. Danas je lakše nego ikad prije umrežiti se s istomišljenicima, pa je jedna od glavnih aktivnosti na društvenim mrežama upravo to – spajanje po interesu, brzo, efikasno i s ogromnim dosegom – zaključuje.ƒ

 Obitelj Azapović: ‘Želimo istinu! Dok ne doznamo je li policija kriva, nećemo odustati!’

Obitelj Marka Azapovića (19), koji je preminuo kod kuće 21. travnja, još čeka rezultate obdukcije, ali i istrage unutarnje kontrole MUP-a.

– Žao nam je što dolazi do navijačkih sukoba, ali mi je drago vidjeti transparente podrške u počast našem Marku. To nam ga neće vratiti, ali nadamo se da ćemo napokon dobiti odgovore i da se ovakvo što više nikada neće ponoviti – rekli su članovi Markove obitelji koji se u ova dva tjedna, koliko je prošlo od njegove smrti, i dalje pitaju kako se to dogodilo.

Prešutio pregled
Otvoreno sumnjaju da je smrt nastupila kao posljedica policijskog premlaćivanja. Naime, policija ga je 18. ožujka poslijepodne odvela iz kuće na obavijesni razgovor. Predvečer su obitelji rekli da mu mogu donijeti nešto za večeru, jer će ostati kod njih još neko vrijeme.

– Došli su 18. ožujka poslijepodne i rekli da ga vode na obavijesni razgovor, zbog novca koji mu je nekoliko dana prije ukraden na treningu. Ništa više od toga nismo znali. Vratio se kući dva dana poslije, nešto iza podneva. Samo nam je rekao da su ga iz policije odveli tužitelju u Vukovar i da ga je on nakon toga pustio, a u Županju se vratio vlakom. Nebrojeno puta pitala sam ga što je tamo bilo i što su mu radili, ali nije želio ništa reći – ispričala je Markova uplakana majka Ana, koja, kao i ostali članovi obitelji, nije znala da je Marko, koji je trebao maturirati u Obrtničko-industrijskoj školi, prije dolaska kući bio na pregledu u vinkovačkoj bolnici. Odvezli su ga prijatelji, koji su ga dočekali nakon povratka u Županju i primijetili da se bolno drži za rebra. Isprva ni njima nije želio ništa reći, ali su bili uporni pa im je ispričao da su ga policajci tukli.

Udarali ga nogom
Prijatelji su ga odmah odvezli na Hitnu, pa u bolnicu u Vinkovce, gdje je utvrđeno da ima iščašenje i nategnuće cervikalne kralježnice, hematome, kontuzije koljena, ozlijeđena rebra… Liječniku je rekao da su ga policajci tukli, šamarali, udarali nogom, tjerali da kleči i radi sklekove. Liječnik mu je preporučio mirovanje, analgetike i hladne obloge.

– Nismo ništa o tome znali dok nije umro. Tada su nam to ispričali njegovi prijatelji. Želimo da se utvrdi istina i nećemo odustati dok ne doznamo je li policijsko premlaćivanje uzrok bratove smrti – rekao je Markov brat Vjekomir. Teško mu je, tvrdi, povjerovati u priču da je Marko umro jer je ugrušak izašao iz srca i zapeo u suženoj arteriji, kako im je rekao liječnik. Ako je to točno, želi znati kako je ugrušak nastao.

Ogorčeni na Hitnu pomoć jer nije došla na njihov poziv
Obitelj Azapović ogorčena je i na županjsku Hitnu pomoć, koja nije došla na njihov poziv kada su Marka našli u krevetu 21. travnja oko 12.30 sati. Kažu da je tek nakon 45 minuta došao liječnik svojim privatnim automobilom. On im je rekao da je Marko preminuo oko 10.30 sati, ustvrdivši kako je riječ o prirodnoj smrti.

– Moj brat je bio sportaš, igrao je nogomet, bio je zdrav i nije imao srčanu manu. Želimo da se utvrdi točan uzrok njegove smrti i od kojih je posljedica ona nastala – izjavio je Vjekomir Azapović.

Izvor: Jutarnji list