fbpx

Prosvjedi radikalne ljevice u Francuskoj: Dosta je stezanja remena!

Unija radikalne ljevice prosvjedovala je u glavnom gradu Francuske protiv vladine politike stezanja remena i izmjena u zakonu o radu koje je predložila socijalistička vlada, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Na poziv lidera Unije Jean-Luca Melenchona, prosvjedi su održani na trgu Bastille u Parizu, a podržali su ih pojedini radnički sindikati. Radikalna ljevica je zatražila da vlasti obrate više pažnje na socijalne i ekonomske zahtjeve radničke klase.

Protiv izmjena zakona o radu

Razlike u mišljenjima radničkih sindikata oko reformi u zakonu o radu, koje želi sprovesti socijalistička vlada, obilježile su i ovogodišnju proslavu 1. maja u Francuskoj. Konfederacije sindikata demonstrirale su u Parizu i drugim gradovima protiv izmjena zakona o radu.

Više od deset posto stanovništva u Francuskoj je nezaposleno, a zbog loših uvjeta za zaposlenje i socijalnih rezova, Francuzi kapital iznose iz države. Socijalistička vlada želi napraviti reforme koje će omogućiti zadržavanje kapitala u zemlji i lakše pokretanje malog biznisa.

Ljevica strahuje od srozavanja radničkih prava

Prijedlog reformi, koji je podnijet skupštini, omogućava više pregovaračkih prava sindikatima u slučajevima otpuštanja radnika ili skraćivanja radnog vremena uslijed ekonomske krize.

Ljevičarski sindikati oštro su se usprotivili navedenim reformama zbog sumnji da će uticati na prava radnika i sigurnost zaposlenja, a desničarski sindikati vjeruju da bi ove reforme mogle riješiti problem nezaposlenosti.

Izvor: Index.hr