fbpx

Renata Sabljar Dračevac: “Državno izborno povjerenstvo unijelo neravnopravnost u izbore čelne osobe Zadarske županije”

Sazvala sam ovu vanrednu konferenciju za tisak kako bih ukazala na položaj u kojem je državno izborno povjerenstvo unijelo neravnopravnost u izbore čelne osobe Zadarske županije.

Današnjom odlukom Državnog izbornog povjerenstva poništeno je glasovanje za Župana i Županijsku listu na izbornom mjestu Banjevci, iako je u pisanom prigovoru podnositelja izrijekom navedeno da je jedan od kandidata za općinskog načelnika sugerirao da glasuju za njega kao načelnika, ne spominjući ni u jednom trenutku da je isti nagovarao ikoga na izbor Županice.

Zbog takvog obrazloženja Županijsko izborno povjerenstvo je odlučilo ponoviti glasovanje samo za načelnika, jer su i prigovor i činjenice govorile da se radi isključivo o uticaju na izbor načelnika. Državno izborno povjerenstvo je pak prihvatilo neosnovani prigovor gdina Zrilića, koji se poziva samo na to da mu za pobjedu u prvom krugu nedostaje 56 glasova, pa, iako nigdje nije utvrđeno da je netko nagovarao ljude da glasuju za Županicu – želi ponavljati i to. Sada imamo paradoksalnu situaciju u kojoj se u Banjevcima ponavljaju izbori za sve osim za općinsku listu, što pretpostavlja da za nešto vrijede jedni, a za drugo posve drugi kriteriji.

Osobno sam dovedena u potpuno neravnopravan položaj, jer državno izborno povjerenstvo čak ni u svojoj odluci ne smatra da i meni treba dostaviti odluku o ponavljanju prvog kruga a ni vrijeme za pripremu novih izbora u Banjevcima, baš kao da se to mene uopće ne tiče, kao da uopće nisam sudionik tih izbora. Mail obavijest Županijskog izbornog povjerenstva sam primila tek prije dva sata.

Posve je jasno da gdin Zrilić ni sa 49,93% nije siguran u svoju pobjedu u drugom krugu i da bi pošto poto želio natjerati stotinjak Banjevčana koji nisu izišli na prošlim izborima da iziđu i zaokruže njegovo ime. Ja doista vjerujem da će brojni Banjevčani, na čiji izbor županijskih čelnika nije nitko utjecao, prepoznati ovaj niski udarac gdina Zrilića, te da će svojim glasom za mene omogućiti poštenu borbu u drugom krugu, baš kao i žitelji Zadarske županije. Odmah nakon ove PRESS konferencije odlazim u Banjevce, zamoliti ih osobno da mi svojim glasom u nedjelju pruže osvojenu šansu da se pošteno natječem u drugom krugu, kad već to nije učinilo Državno izborno povjerenstvo, odnosno kad je prihvatilo prigovor gdina Zrilića i apsurdnu situaciju da se izbori ponavljaju za sve osim za općinsku listu.

Z.B.