fbpx

REZULTATI LOKALNIH IZBORA Slavonija HDSSB-u, Istra IDS-u, Rijeka Obersnelu, Zadar Kalmeti, Varaždin HNS-u, fijasko Laburista i Jamba…

Prvi krug lokalnih izbora je završen, ali konačni obračun u većini gradova, općina i županija te slijedi u drugom krugu 2. lipnja.

SDP slavi u Splitu: Ivo Baldasar vodi sa više od 29 posto glasova. Baldasar će se u drugom krugu boriti s HDZ-ovim kandidatom Vjekoslavom Ivaniševićem koji je imao rezultat od 21 posto. Najveći gubitnik izbora u Splitu je sadašnji gradonačelnik Željko Kerum koji nije prošao u drugi krug jer je treći sa 18 posto glasova. Poraz je doživjela i Kerumova lista za splitsko gradsko vijeće (sa tek 12,5 posto) u kojemu izrazitog pobjednika nema budući da HDZ-ova koalicija ima 21 posto, a SDP-ova 24 posto.

U Zadru HDZ i SDP idu u drugi krug. Božidar Kalmeta osvojio je 46 posto glasova, a Ivo Bilić 34 posto.

Milan Bandić pobjednik je prvog kruga lokalnih izbora u Zagrebu. Iako će morati, kao i prije četiri godine, ići u drugi krug, sa 47 posto glasova u prvom krugu Bandić je favorit. Njegov glavni konkurent, SDP-ov Rajko Ostojić, dobio je samo 23 posto glasova. Iako SDP-ova koalicija vodi u utrci za Gradsku skupštinu, Bandićeva lista puše im za vratom. Sa 25,6 posto glasova, SDP-ova koalicija ne može dobiti većinu u Skupštini, te se lako može dogoditi da Bandić u koaliciji s HDZ-om ili listom Vladimira Ferdeljija preuzme kontrolu i nad Skupštinom Zagreba.

Poraz u Zagrebu

Takav ishod lokalnih izbora u Zagrebu bio bi veliki poraz SDP-a.

Prema očekivanjima, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP) uvjerljiv je pobjednik prvog kruga sa 48,2 posto. Iznenadio je i SDP-ov kandidat u Osijeku, Ivica Vrkić, koji će u drugi krug s aktualnim gradonačelnikom Krešimirom Bubalom.

Do 16 sati jučer je na birališta izašlo 1.184.813 birača, odnosno njih 32,99 posto, što je tek neznatno više od odaziva birača na prošlim lokalnim izborima, kad ih je izašlo 32,66 posto.

Prema podacima koje je Državno izborno povjerenstvo prikupilo na 6.323 biračka mjesta od njih 6.568, najveća izlaznost zabilježena je u Ličko-senjskoj (39,4 posto) i Dubrovačko-neretvanskoj županiji (37,05 posto), a najmanja u Primorsko-goranskoj (29,36 posto) i Koprivničko-križevačkoj županiji (29,96 posto).

Bez incidenata

Izlaznost među većim gradovima odgovara stanju na županijskoj razini: najviše je birača do popodne izašlo na birališta u Gospiću, malo više od 40 posto, a najmanje u Rijeci, tek 22,1 posto. U Zagrebu je izašlo 30,81 posto birača, što u odnosu na 2009. iznosi povećanje od tek jednog postotnog poena. Međutim, zbog izmjena biračkih popisa, koji su u odnosu na prije četiri godine smanjenji za 325.000 osoba, u Zagrebu je jučer do 16 sati glasalo 27.000 birača više nego na prošlim lokalnim izborima. Iznenađuje pak iznimno slab odaziv u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.

Prema riječima predsjednika DIP-a Branka Hrvatina, izbori su prošli bez ozbiljnijih incidenata.

GONG je zaprimio i prijave građana o dva različita pokušaja kupovine glasova za 200 do 400 kuna ukoliko kandidatima predoče dokaz u obliku fotografije na mobitelu (Slavonski Brod i Vir).

Građani su birali 20 župana, 128 gradonačelnika i 427 načelnika općina te zastupnike u županijskim skupštinama, gradskim i općinskim vijećima. Kandidiralo se 56.588 kandidata na 5.444 liste. S najvećim zanimanjem očekivat će se rezultati u najvećim hrvatskim gradovima.

Na posljednjim lokalnim izborima 2009. SDP je osvojio dvije čvrste HDZ-ove utvrde: Vukovar i Dubrovnik. Međutim, aktualnom SDP-ovom gradonačelniku i ovogodišnjem kandidatu Željku Sabi ozbiljno je narušena popularnost zbog najava uvođenja ćirilice, zbog čega se HDZ nada da bi tamo mogao vratiti vlast. No, ako je suditi po anketama, to neće biti jednostavno. U Dubrovniku je prije četiri godine slavio Andro Vlahušić, kandidat SDP-a, HNS-a i partnera, koji je pobijedio do tada neprikosnovenu Dubravku Šuicu.

Ove godine Vlahušića, u međuvremenu opterećenog aferama, ne podržava SDP koji ide sa svojim kandidatom.

No, Vlahušiću ankete, unatoč svemu, još uvijek daju prednost.

LOKALNI IZBORI U HRVATSKOJ: Kronologija ključnih zbivanja na dan odluke

23:46 – Drago mi je što vam se mogu ponovno obratiti, i reći vam da se imamo čemu veseliti i radovati. Mogu reći da smo mi doista pobjedili. Obzirom na situaciju i analize, mogu reći da je Hrvatska opet poplavila. Ovo su specifični izbori. Sklapao se pravi mozaik. Negdje smo bili srednje dobri, negdje dobri, a uglavnom smo dobri, izjavio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u svojem obraćanju javnosti iz izbornog stožera.

23:41 – Lokalni izbori su i poruka svakoj vladi, ali za njih ne treba odgađati reforme koje treba provoditi. Rezultati SDP-a pokazuju da reformski potezi Vlade nisu koštali naše kandidate i liste. Naravno, naši kandidati dobili su potporu i zbog svog ugleda, ali očito i da je Vlada dobila pozitivne ocijene, komentirao je Slavko Linić rezultate loklanih izbora.

23:31 Kandidat HDZ-ove koalicije za splitskog gradonačelnika Vjekoslav Ivanišević večeras je izjavio kako ga kandidat HGS-a Željko Kerum ne može prestići na drugom mjestu u utrci za gradonačelnika te da ni ne očekuje da Kerum svojim glasačima preporuči za koga će glasovati u drugom izbornom krugu.

23:16 Kandidat koalicije SDP-HSU-HSLS-SDSS-SDAH za istarskog župana Damir Kajin, koji je prema neslužbenim rezultatima dobio 35,86 posto glasova birača, večeras je novinarima ustvrdio kako neovisno o konačnim rezultatima Istra “nakon današnjih izbora neće biti više ista jer će institucije raditi svoj posao”.

23:12 Prema privremenim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), kandidati HDZ-ove koalicije za župane vode u 12 županija, a SDP-ove koalicije u četiri županije.

22:28 Događa se ono što je HDZ očekivao i čemu se nadao, komentirao je večeras politički tajnik te stranke Tomislav Čuljak prve neslužbene rezultate danas održanih lokalnih izbora.

21:46 – Zahvaljujem se svima koji su u ovoj kampanji branili svoje stavove, borili se za svoje i na sučeljavanjima javno iznosili svoja mišljenja. Zahvaljujem svima koji su izašli na izbore. Posebno onima koji su izabrali promjene. Zagreb je očito podijeljen između onih kojima je dosta i koji žele promjene i oni koji misle da grad ide u dobrom smjeru. Svima onima koji nisu glasali poručujem – izbori su radni dan demokracije! To je poruka malodušnima, rekao je u svom obraćanju građanima SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Rajko Ostojić.

21:44 Do 21 sat obrađeno je oko 10 posto biračkih mjesta, no očekuje se da bi u idućih sat vremena mogli doći rezultati s čak polovine svih biračkih mjesta u Hrvatskoj.

Izvor: Jutarnji list