fbpx

Sklisko staklo na Trgu Petra Zoranića mora riješiti projektant

Zadar je dobio svoje “prozore u prošlost”, a mi priliku da zavirimo ispod njih i iz žablje perspektive fotografiramo kroz staklene plohe život “na površini”. Zbilja nestvarno izgleda “povratak u budućnost” na Trgu Petra Zoranića, gdje je prije nekoliko dana otvoren obnovljeni prostor s još jednom atrakcijom poput Pozdrava Suncu i Morskih orgulja.

Izravan uvid u prošlost

Staklena okna ne sviraju poput orgulja niti proizvode struju kao Pozdrav Suncu, ali zato predstavljaju izravan uvid u bogatu prošlost Zadra, u dio povijesnih slojeva, stara gradska vrata i vječnu Kalelargu koja je postojala i puno prije naših dana, osobito navečer kada se donji prostor obasja.

Kada prolaznik pogleda kroz okna dolje u prošlost, ostane zaprepašten vidljivim ostacima svih “zadarskih gradova” koji su prethodili ovom našem, a kad ispod stakla pogleda na sadašnji Zadar i život koji teče gradskim ulicama, shvati zapravo na kakvom izvanrednom mjestu živi.

Ipak, nije baš sve bajno s obnovljenim trgom koji još nije dobio ni uporabnu dozvolu, jer postoji još nekoliko stvari koje tek treba riješiti, od maglenja staklenih ploha zbog kondenzacije vlage, pa do opasnog klizanja na površini što se dogodilo s prvom kišom netom nakon svečanog otvaranja.

Rješenje s odvlaživačem

– Problem zamagljivanja riješit ćemo odvlaživačem koji će stići za desetak dana, odnosno drugi za najviše dva tjedna. Dok se ne isporuče i montiraju ispod konstrukcijske konzole, zamjenjuju ih privremeni odvlaživači koji se mogu primijetiti ispod površine, za razliku od trajnih koji neće biti vidljivi.

Što se tiče klizavih staklenih površina, taj smo problem proslijedili projektantu koji je dužan to riješiti. Na tim staklenim plohama postoje neklizajuće točkice, ali su one očito nedovoljne za sprječavanje klizanja. Hoće li to biti neki dodatni premaz staklenih ploha ili neko drugo rješenje, ostavljamo projektantima da to riješe, i to u okviru dogovorene cijene čitavog projekta.

To je zaključeno i za vrijeme projektantskog nadzora. Isto tako, uočeno je da između utora staklenih ploha u unutrašnji prostor upada ne samo kiša, nego i lišće, tako da će i te utore trebati popuniti, odnosno izolirati prostor. Mi ćemo uspostaviti i određeni režim održavanja, tako da djelatnici obližnjega javnog zahoda preuzmu obvezu da četiri do pet puta dnevno plohe obrišu kako bi se unutrašnjost mogla nesmetano razgledavati.

Zapravo, potrebno je određeno vrijeme uhodavanja čitavog tog prostora, a on će sigurno zahtijevati i posebno održavanje, kao i kod Pozdrava Suncu i Morskih orgulja. Riječ je ipak o novim rješenjima i nesvakidašnjoj prezentaciji grada, a sve što je novo treba i novi, drukčiji tretman.

Toga smo svjesni, međutim zanimanje gostiju koji tuda prolaze i zadržavaju se u razgledavanju, svjedoči da je Zadar dobio još jednu atrakciju koja će isplatili sve što je u nju uloženo, kaže Matko Segarić, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša. Iako je bez sumnje atraktivan, pogled “ispod stakla” ipak neće biti moguć građanima i gostima, odnosno pristup ispod površine staklenih ploha neće biti dopušten, osim za održavanje i čišćenje prostora. Tako da i ove fotografije ostaju nesvakidašnji, ali atraktivni pogled na novi stari Zadar.

Izvor: Slobodna Dalmacija