fbpx

Stižu nove osobne iskaznice: Od 1. srpnja mogu ih imati i djeca bez obzira na godine!

Vlada je na današnjoj sjednici predložila izmjene Zakona o osobnoj iskaznici. Nova pravila u proceduri izdavanja i izgledu novih isprava stupaju na snagu 1. srpnja kada Hrvatska uđe u Europsku uniju.

Nova redizajnirana osobna iskaznica sadržavala bi OIB, u prvoj fazi ne bi bila elektronička, ali bi bila pripremljena za naknadnu ugradnju elektroničkog nosača podataka. Novina je i da će pravo na izradu osobne iskaznice od 1. srpnja imati i mlađi od 16 godina, doslovno svi građani Hrvatske, i to kako im za kretanje unutar Europske unije roditelji ne bi morali izrađivati putovnice, čije je izdavanje skuplje i koje se moraju obnavljati u kraćim intervalima.

Dječja osobna iskaznica vrijedila bi pet godina. Predlaže se i da se dobnu granicu od koje se osobna iskaznica izdaje s rokom važenja od 10 godina spusti sa 27 na 21 godinu života, jer vladajući ocjenjuju da se osobni izgled osoba starijih od 21 godine više bitno ne mijenja. Dosadašnje osobne iskaznice vrijedit će i nakon ulaska u Europsku uniju, do isteka valjanosti.

“Omogućavanje dobivanja elektroničke osobne iskaznice je prvi korak u kojem doista možemo još više usluga približiti građanima i moći će se onda koristiti i elektronički potpis, što bi moglo olakšati čak i poslovanje jednom dijelu ljudi. Ovo je jedna velika pretpostavka da bi se polako mogao početi razrađivati projekt u kojem će građani sve manje morati dolaziti na šaltere, a sve više stvari odrađivati preko svojih kompjutera iz vlastitih domova”, istaknula je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Izvor: Index.hr