fbpx

Summit u Bruxellesu: “U EU se pere tisuću milijardi eura”

Na dvodnevnom summitu Europske unije okupljaju se šefovi država i Vlada. Među njima je i hrvatski premijer Zoran Milanović. Top tema je nikako usuglašeni proračun, ali i zajednička borba protiv poreznih oaza koje godišnje pojedu ogromne svote Unijina novca.

Uoči summita poput bombe odjeknulo je izvješće pododbora za istrage američkog Senata o tome kako je tehnološki gigant Apple skrivao milijarde neplaćenog poreza prebacujući ih svojim podružnicama u Irsku, zemlji koja trenutno predsjeda Europskom unijom. “Nije do nas”, brani se zamjenik premijera Eamon Gilmore.

“Mi ćemo pozorno pregledati to izvješće, ali budimo jasni. Irska ima vrlo jak i transparentan porezni režim. Postoje problemi pod drugim jurisdikcijama i ti će se problemi morati riješiti. Sve internacionalne porezne oaze morat će se zatvoriti i na tome radimo na razini Europske unije”, izjavio je Gilmore uoči sastanka Vijeća za Opće poslove Europske unije.

Europa gubi goleme svote u poreznim oazama

Prema podacima kojima raspolaže predsjednik Socijalista u Europskom parlamentu Hannes Swoboda, Europa gubi ogroman novac.

“Tisuću milijardi eura ne ide u proračune zbog porezne evazije. To je više od sedmogodišnjeg proračuna Europske unije”.

Složne su tu obje skupine u Europskom parlamentu. “Moramo raditi zajedno na borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza. Tu nam treba zajednička europska politika”, rekao je predsjednik skupine pučana, Joseph Daul.

Na sastanku Europskog vijeća sudjeluje i premijer Zoran Milanović koji će iz Bruxellesa odmah i u Leipzig gdje je pozvan na svečanost obilježavanja 150. godina Socijaldemokratske partije Njemačke.

Izvor: Index.hr