fbpx

Sveti Ante opet potopio Cedevitu

Zadar je na korak do finala prvenstva Hrvatske. Četvrti put ove sezone pobijedio je Cedevitu, opet zahvaljujući sjajnoj kolektivnoj predstavi, iz koje je iskočio jedan junak. Zapravo junačina. Ante Delaš ostao je nakon utakmice davati intervju za televiziju, a tribine su grmjele: “Sveti Ante, sveti Ante”. Bila je to još jedna njegova večer. Završio je s 20 poena, zaključno s bacanjima za konačnih 79:74, a prethodno su njegove tri trice u trećoj četvrtini odvele Zadar na dvocifrenu razliku. No, izvrsna je bila cijela momčad Ante Nazora (odlične uloge Travisa i Delaša u drugom poluvremenu), koju su navijači na kraju pozvali na “bis”, oduševljeno kličući: “Šampioni, šampioni!” Druga utakmica igra se u srijedu u Zagrebu. Pobijedi li Zadar, plasirat će se u finale, u protivnom igrat će se treća utakmica u Krešinom domu.

Cedeviti prvo poluvrijeme

Gotovo cijela prva četvrtina protekla je u egalu, pri čemu nijedna momčad nije imala više od tri poena prednosti, ali je u posljednjih tridesetak sekundi Cedevita ipak otišla na +5. Wright je zabio bacanja, nakon vrlo dvojbenog prekršaja Delaša, a Andrić položio za 16:21. Prethodno su “bijele” držali Delaš sa sedam poena (dvije dvice i dalekometna trica s istekom napada), Ivanov sa šest i Kaštropil (koš-faul u prvom napadu). Cedevitu je, pak, na početku povukao Tomas sa šest i Suton sa pet poena (svatko po jednu tricu), a u strijelce su se upisali i Bilan i Kitchen. Druga četvrtina bila je potpuna suprotnost. Nakon deset minuta igre “koš na koš”, uslijedilo je razdoblje igre u serijama. I to, zanimljivo, po devet poena. Krenuli su domaći. Nurkić je u 40 sekundi zabio bacanja pa dvicu za povratak na pola koša zaostatka, 20:21. Šuput i Bilan su promašili nevjerojatne zicere, a Travis to kaznio tricom za 23:21. Vulić je zato, nakon svega dvije i pol minute, morao pozvati time-out. To kao da je trgnulo njegovu momčad, iako je Kaštropil prvi put odveo svoje na +4, 25:21. No, tada se situacija okrenula. Seriju Cedevite otvorio je Wright, nastavio Šuput tricom (25:26), a Bilan je promašio još jedan zicer. Uzvratio mu je Prostran promašenim penalima, da bi Wright i Andrić odveli goste na +5, 25:30. Zicer je promašio i Tomas pa Zadrani mogu biti sretni što su u tom razdoblju primili samo 9-0. Napokon, crnu rupu „bijelih” prekinuo je Nurkić. Malo kasnije zamijenio ga je Kaštropil, koji hvata skok u napadu nakon vlastitog promašaja pa zakucava za 29:30 i opet tjera Vulića na minutu odmora. U završne dvije minute prvog poluvremena Baždarić je dvicom pa tricom iz kuta povećavao prednost gostiju, ali su Zadrane držali Travis (bacanja) i Vrbanc svojim prvim košem. Tako se na veliki odmor otišlo pri rezultatu 33:35, s čim su svakako zadovoljniji mogli biti domaći igrači. Zagrepčani nisu na pravi način iskoristili razdoblje slabije igre protivnika i zato su u svlačionicu otišli sa samo dva poena prednosti.

Delašev preokret

Šuput je s novih pet poena (dvica i trica) opet odveo “crvene” na +5, 35:40, a isto je potom učinio i Bilan, košem iz teške pozicije s istekom napada za 37:42. U međuvremenu su za Zadar zabili Kaštropil i Thorne (bacanja), a Šuput je promašio zicer, koji je njegovu momčad mogao prvi put odvesti na +7. Na tri razlike smanjio je Delaš, a čim je ušao u igru Bariša Krasić odmah je dao važan doprinos. Zahvaljujući njegovih pet poena domaći su izjednačili na 44:44. Nadovezao se Travis, također s pet poena i Zadar je poveo 49:46. Goste je u tim trenucima držao samo Tomas. Nitko mu se, međutim, nije priključio pa je Delaš svojom drugom tricom prvi put odveo svoje na +6, 52:46. Nakratko je smanjio Andrić, no uslijedila su još dva dalekometna projektila Delaša. Zadar je tako odjurio na +10, 58:48, Vulić pozvao minutu odmora, a s tribina se zaorilo: “Sveti Ante!”. Prednost je još povećao Ivanov (60:49), a malo je nedostajalo da uđe Prostranov pokušaj s pola terena u posljednjoj sekundi treće četvrtine. Višnjik je uzavreo: “Igraj Zadre, volimo te mi!”

Krasić i Travis održavali

Cedevita se, međutim, ekspresno vratila “iz mrtvih”. Baždarić je zabio desni ulaz, pokušaj Ramljaka u kontri je blokiran, a Tomas je iz dotrčavanja stavio tricu za 60:54. Zadar je opet promašio, Šuput smanjio na samo -4, 60:56 i Nazor je, sedam i pol minuta prije kraja, morao reagirati time-outom. Mogli su gosti i na minus dva, ali se Andrić prestrašio sam sebe i promašio još jedan zicer. To je odmah kaznio Krasić tricom za 63:56. Kod rezultata 64:58 gosti su promašili dvije trice za mogući povratak na jedan napad zaostatka pa je Travis polaganjem povisio na +8, pet minuta prije kraja. Ista je razlika bila i nakon bacanja Andrića, te koša Krasića na rutinu, 68:60. Onda je u svom stilu iz kontakta poentirao i Travis. Zadrani su ponovno otišli na dvocifrenu razliku (70:60), a Vulić na 2,50 do kraja pozvao minutu odmora. Wright je promašio svoju šestu tricu, Travis vratio najvećih +11, 72:61, no još nije bilo vrijeme za slavlje. Tomas je ponovno zabio brzu tricu, Ramljak promašio težak šut u posljednjoj sekundi napada, a Baždarić u kontri položio za 72:66, minutu prije kraja. U igru se vratio Delaš i odmah asistirao Ramljaku, čiji je prvi koš na utakmici bio možda i ključan, 74:66. Šuput je tricom iz kuta vratio nadu svojima (74:69) i u posljednjih trideset sekundi ušlo se u penal završnicu. Ramljak je pogodio jedno, Šuput i Krasić po dva bacanja (77:71), a nova Tomasova trica iz dotrčavanja, od table za minus tri, samo je nakratko odgodila zadarsko slavlje.

ZADAR – CEDEVITA 79:74
(16:21, 17:14, 27:14, 19:25)

ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 5500. Suci: Dubravko Muhvić (Karlovac), Tonči Anzulović (Zagreb) i Josip Radojković (Split).

ZADAR: Ivanov 8, Travis 16, Thorne 2, Kaštropil 10, Delaš 20, Ramljak 3, Brkić, Krasić 12, Batur, Nurkić 6, Vrbanc 2, Prostran. Trener: Ante Nazor.

CEDEVITA: Wright 10, Šuput 14, Babić, Kitchen 2, Andrić 8, Buva, Suton 6, Bilan 4, Ilievski, Tomas 19, Mašić, Baždarić 11. Trener: Jakša Vulić.

Šut za dva: Zadar 21-38, 55%; Cedevita 18-36, 50%.

Šut za tri: Zadar 6-22, 27% (Delaš 4, Travis, Krasić); Cedevita 9-27, 33% (Tomas 4, Šuput 3, Suton, Baždarić).

Slobodna bacanja: Zadar 19-24, 79%; Cedevita 11-15, 73%.

Skokovi: Zadar 37 (27+10); Cedevita 26 (19+7).

Osobne pogreške: Zadar 20; Cedevita 22.

Izvor: Zadarski list