fbpx

Teška manipulacija: “Iza inicijative “U ime obitelji” stoji netransparentna i homofobna stranka HRAST”

Organizacije civilnog društva udružene u Platformu 112 žele upozoriti javnost na pozadinu i posljedice inicijative prikupljanja potpisa građana/ki pod nazivom “U ime obitelji” s ciljem promjene Ustava radi definiranja braka kao heteroseksulane zajednice, znači isključivo odnosa muškarca i žene.

“Ukratko, radi se o stranačkoj, a ne o građanskoj inicijativi, pa možemo reći da svjedočimo jednoj velikoj političkoj manipulaciji. Istovremeno, i takve inicijative imaju pravo prikupljati potpise u nenasilnoj atmosferi te stoga oštro osuđujemo svaki fizički napad na sudionike/ce ove inicijative.

“Inicijativa stranke HRAST koja promovira politike suprotne zaštiti ljudskih prava”

Građanke i građani trebaju znati da je tzv. građanska inicijativa zapravo politička inicijativa političke stranke HRAST koja koristi demokratski izborene načine sudjelovanja građana u političkom odlučivanju putem referenduma kako bi promovirala politike suprotne zaštiti ljudskih prava. Posebno nas zabrinjava što se ova inicijativa događa u vrijeme predizborne kampanje za lokalne izbore. Žao nam je što se jedan građanski demokratski instrument (prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma) stavlja u službu političke ideologije koja koristi građanski mehanizam suodlučivanja za vlastitu promociju.

Usto je javnosti već poznato da spomenuta inicijativa npr. prima sredstva na žiro račun ad hoc osnovane udruge ‘Građani odlučuju’ (udruga je osnovana tek 3. travnja 2013.) čiji je dopredsjednik gospodin Krešimir Miletić, nositelj liste HRAST-a za grad Zagreb, a i predsjednik iste udruge, Goran Rubić, se nalazi na izbornoj listi. Štoviše, čitava inicijativa ne djeluje nimalo transparentno jer npr. ne postoje nedvojbeni podaci o sastavu organizacijskog odbora, a neka od ‘lica kampanje’ kao što su Željka Markić (bivša predsjednica te stranke izbačena pod optužbom otuđivanja imovine stranke i korištenja fizičkog nasilja) i Kristina Pavlović (treća na kandidacijskoj listi HRAST-a za Zagreb) poznate su po svojim neuspjelim uzastopnim kandidaturama na listama HRAST-a. Štoviše, lokalni županijski koordinatori inicijative Vjeran Grabant (koordinator za Varaždinsku županiju), Štefanija Damiš (koordinatorica za Međimursku županiju), Žana Bekavac (koordinatorica za Zadarsku županiju), Krešimir Marković (koordinator za Dubrovačko-neretvansku), Darko Pejković (koordinator za Splitsko-dalmatinsku županiju) i drugi, redom se nalaze na kandidacijskim listama HRAST-a za lokalne izbore.

Glavna poruka: Širenje homofobije i narušavanje ljudskih prava

Što se tiče glavne poruke ove inicijative, ona je usmjerena prema širenju homofobije i narušavanju Ustavom zagarantiranih ljudskih prava. Upravo su ljudska prava dio Ustava o kojem se ne bi smjelo odlučivati na referendumu jer bi to dovelo do situacije da većina može, ako želi, ograničiti ili čak ukinuti temeljna ljudska prava manjinama što nije definicija demokracije, već totalitarizma.

Zbog svega navedenog, udruge udružene u Platformu 112 pozivaju građane i građanke da prepoznaju razinu manipulacije i da budu svjesni kako se iza tzv. građanske inicijative “U ime obitelji” skriva stranačka inicijativa usmjerena protiv ravnopravnosti svih građana. Sve osobe koje žele živjeti u demokratskoj državi trebale bi stoga odbiti dati svoju građansku podršku navedenoj inicijativi.”

Organizacije potpisnice pisma:

Iskorak – Centar za prava seksualnih i rodnih manjina
CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
Centar za mirovne studije (CMS)
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću
Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama – Sjaj
Kuća ljudskih prava
GONG
Ženska soba – Centar za seksualna prava
Zagreb Pride
Udruga za samozastupanje
SDF – Srpski demokratski forum
CGI – Centar za građanske inicijative Poreč
MMH – Mreža mladih Hrvatske
Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek
Volonterski centar Zagreb
B.a.B.e. – Budi aktivna. Budi emancipiran.
Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS
Hrvatsko debatno društvo
Eko-Zadar
Zelena akcija

Izvor: Index.hr