fbpx

U potrazi za novim plesnim talentima

U tijeku su prijave za upise u Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa za školsku godinu 2013./2014. Prijavnice se ispunjavaju u prostorijama Glazbene škole radnim danom od 8 do 13 sati do dana prijamnog ispita koji se održava u subotu, 8. lipnja s početkom u 9 sati za suvremeni ples, a za klasični balet od 12 sati. Prijaviti se mogu osnovnoškolci, polaznici 2., 3. i 4. razreda osnovne škole.

– Traži se sluh, ritam i fizičke predispozicije. Djeca moraju do određene mjere biti tehnički spremna, a ostalo će naučiti. Zadrani su talentirani tako da tu neće biti problema, kaže Sanja Petrovski voditeljica Odjela.

Pristupnici prijamnom ispitu imat će zadatak otpjevati pjesmicu kako bi se provjerio njihov sluh, ispitat će se ritam te predispozicije zajedničkim vježbama, a Petrovski napominje kako bi najbolje bilo da djeca dođu odjevena u triko ili sličnu laganu odjeću u kojoj će moći izvesti određene pokrete bez smetnje.

Odjel za suvremeni ples (nekad se zvao Odjel za ritmiku i ples) postoji u Zadru već preko 40 godina, a Odjel za klasični balet 15 godina. Od 2012. godine otvorena je i srednja Škola suvremenog plesa u Zadru koja svoj uzor ima u matičnoj školi Ane Maletić u Zagrebu, jednoj od prvih škola te vrste u Europi. Trenutno na plesnom odjelu radi šest nastavnika plesa i dva korepetitora. Nastava ritmike, plesa, klasičnog baleta i suvremenih plesnih tehnika odvija se u dvije plesne dvorane, a solfeggio i klavir u učionicama Glazbene škole. Tijekom godine održavaju se božićne predstave i produkcije na kraju školske godine. Ulaz u kazalište na sva događanja škole je slobodan. Zadarski učenici su vrlo uspješni plesači na brojnim plesnim natjecanjima koje organizira Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga ili umjetničke udruge. Natjecanja se odvijaju u Zagrebu, Varaždinu, Dubrovniku, Rijeci, Velikoj Gorici. Putovanja na sva natjecanja financira Zadarska županija, Glazbena škola ili Ministarstvo prosvjete. Škola je također član svjetske organizacije daCi – Ples i dijete, pa organizirano sudjeluje na plesnim događanjima vezanim i uz njihove projekte (radionice, seminari, predstave).

U kurikulumu škole je organizacija plesnih radionica suvremenog plesa i klasičnog baleta koje vode renomirani stručnjaci s područja plesne umjetnosti iz Hrvatske i svijeta. Sve te radionice za učenike su besplatne.

Rad Odjela zainteresirani roditelji i djeca mogu vidjeti i večeras u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar tijekom Plesne večeri Glazbene škole, a ulaz je slobodan.

Izvor: Zadarski list