fbpx

Ubojstva, pljačke i podmetanja bombi: Suđenje članici neonacističke skupine u Münchenu odgođeno na tjedan dana

U Njemačkoj je danas počelo suđenje 38-godišnjoj pripadnici desničarske skupine Nacional-socijalističko podzemlje optuženoj zbog niza ubojstava, pljački i podmetanja bombi. Beate Zschaepe ubojstva je sa suučesnicima počinila od 2000. do 2007. godine, a njezina dva suučesnika pronađeni su mrtvi 2011. nakon neuspjele pljačke banke, kada se predala i optužena.

Pretpostavlja se da su svo troje bili jedini članovi ove organizacije, koja je u sedam godina ubila 10 ljudi uglavnom imigranata turskog porijekla po cijeloj Njemačkoj. Ubijena je i jedna policajka, a policija je tvrdila kako se radi o obračunima turske mafije, pa je nakon propusta i novih saznanja ostavku podnio šef njemačke obavještajne službe. Slučaj je potegnuo i pitanje tretiranja zločina koju su počinjeni nad osumnjičenicima. 38 godišnjakinji za zločine prijeti doživotna kazna.

Glavna sutkinja u slučaju odgodila je suđenje na tjedan dana nakon što su odvjetnici optuženih uložili prigovor na jednog od sudaca te ga optužili za “pristranost”.

Izvor: Index.hr