fbpx

Umrlih od karcinoma 36 posto više

Liga protiv raka ostvarila je dugo željeni cilj te su u suradnji i uz pomoć Zavoda za javno zdravstvo otvorili Savjetovalište za onkološke pacijente koje će raditi pri Centru za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo.

Inače, do otvaranja savjetovališta došlo je nakon dugogodišnjeg rada s oboljelima od karcinoma, ali i njihovim obiteljima, kad su iz Lige protiv raka došli na ideju o osnivanju telefona za psihološku pomoć pacijentima i njihovim obiteljima putem kojega bi im se pružila psihološka pomoć i potpora u tim teškim trenucima.

– Tijekom zajedničke suradnje dogodio se »klik« i došli smo do spoznaje da pri Zavodu za javno zdravstvo radi Centar za mentalno zdravlje te smo uz pomoć Zorana Škrgatića, ravnatelja Zavoda, osnovali Savjetovalište, ispričala je Lada Šokota.

Zoran Škrgatić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo istaknuo je da se od 1996. do 2010. broj oboljelih od karcinoma povećao za 60 posto, a umrlih od karcinoma za 36% i da je smrt od karcinom na drugom mjestu po učestalosti, dok je karcinom prvi razlog hospitalizacije.

Izvor: Zadarski list