fbpx

Vulkan na Filipinima se opet “probudio”: Kamenim gromadama ubio najmanje pet penjača, ostali zatočeni

Jedan od najaktivnijih filipinskih vulkana – Mayon, opet je počeo izbacivati kamene gromade i pepeo. Kako prenosi AP, ovo je prva erupcija u posljednje tri godine, a vulkan je svojim “buđenjem” iznenadio grupu od oko 20-ak penjača. Najmanje pet ih je poginulo, najmanje sedam ih je ozlijeđeno. Budući da su penjači ostali zatočeni u blizini kratera, poslani su im u pomoć spasilački timovi.

Vodič skupine, Kenneth Jesalva, za ABS-CBN TV kazao je putem mobitela kako su poginule penjače pogodile kamene gromade. Riječ je o Njemačkim, Austrijskim i Filipinskim državljanima. Uz filipinske vodiče ozlijeđeno je i nekoliko stranih državljana. Neki od njih su kritično. Jesalva je opisao kako su kamene gromade koje je vulkan izbacio bile “velike poput dnevne sobe”.

Seizmolozi kažu kako je ova erupcija “normalna” za vrlo aktivni vulkan Mayon, koji se nalazi oko 340 kilometara jugoistočno od Manile. Eruptirao je oko 40 puta u posljednjih 400 godina. Uoči ove erupcije nije bilo izdano nikakvo seizmološko upozorenje.

Izvor: Index.hr