fbpx

Zadar pobjedom do drugog mjesta

Nakon promašenih bacanja Travisa, kod rezultata 72:72, Jolly je u posljednjoj minuti imao napad za vodstvo. Krasić je, međutim, blokirao Katuru, a Delaš je bio mirne ruke s penala za 72:74. Ivanov je blokirao pokušaj polaganja Petkovića, ali je lopta ostala u šibenskom posjedu. Velić je 18 sekundi prije kraja pozvao time-out. Mrva se izborio za poziciju pod košem i lagano poentirao za 74:74, a onda je Nazor, 16 sekundi prije kraja pozvao minutu odmora. Domaći su se odlučili na prekršaj i pogodili, jer je Travis opet bio neprecizan s penala. Loptu je prigrabio Mrva i pogodio bacanja za 76:74.

Šibenčanima se tada dogodilo ono što su napravili Zadru na Višnjiku. Branili su se i primili tricu. Strijelac je mogao biti samo jedan – Ante Delaš. Trica vrijedna pobjede 76:77 i prednosti domaćeg terena u polufinalu. Posljednji napad domaći od deset sekundi promašio je Katura.

Bolje otvaranje Jollyja

Iako su bili bez najboljeg igrača Ronalda Rossa, koji je na Višnjiku sa 29 poena i pobjedničkim košem potopio Zadrane, Šibenčani su bolje ušli u susret. Posebno je raspoložen bio centar Bubalo sa šest poena, a četiri je pridodao Mrva. Malo kasnije su se u strijelce upisali i Katura i Vrsaljko pa je Jolly poveo 14:9. S druge strane, Zadar se više oslanjao na vanjsku liniju. Prvi su zabili Vrbanc i Thorne, a onda je pet poena vezao Krasić. Gosti su, međutim, bili vrlo neprecizni s linije slobodnih bacanja. Promašili su ih čak sedam od deset u prvoj četvrtini. Kada je četiri poena vezao Petković, domaći su prvi put otišli na +8, 20:12.

Ipak, Travis i Delaš u posljednjoj sekundi pobrinuli su se da prepolove zaostatak na četiri razlike na kraju prve dionice. Serija Zadra nastavljena je i u drugoj četvrtini, iako ju je u jednom trenutku prekinuo Naletilić tricom. Šest poena vezao je Nurkić, dva penala pogodio Delaš i „plavi” su prvi put poveli, 23:24. Petković je tada pogodio drugu šibensku tricu, a Mrva i Vrsaljko su još neko vrijeme održavali prednost „bijelih”. Nakon Vrbanca (2), Kaštropila (2), Thornea (1), Ramljaka (2) i Nurkića (1); bacanje je promašio Travis (ali je tri pogodio), a dvaput je neprecizan bio i Ivanov. Zadar je tako prvo poluvrijeme završio s rijetko viđenih 11 promašenih penala, ali je ipak na veliki odmor otišao s minimalnim vodstvom. Najzaslužnija za to je obrana, koja je protivnika ograničila na 12 poena u četvrtini. Nurkić je postigao još dva koša (10 u drugoj dionici), Thorne jedan, u strijelce se upisao i Batur pa je na poluvremenu na semaforu svijetlilo 32:35.

Od plus do minus osam

Bacanjima Nurkića i tricom Thornea Zadar je na otvaranju treće četvrtine otišao na +8, 32:40. I kada je trebao prelomiti utakmicu i otići preko deset razlike, po tko za koji put dolazi do neshvatljivog opuštanja. U četiri uzastopna napada Jolly je postigao jednako koševa kao u cijeloj prethodnoj četvrtini. Mrva je pogodio tricu, Katura koš-faul, a Gabrić i jedno i drugo. U međuvremenu je za goste poentirao samo Delaš (trica), ali domaći su preokrenuli, 44:43.

Kaštropil je vratio vodstvo svojima, ali samo nakratko. Zadrani u napadu posustali, a obraniti nisu mogli gotovo ništa. Još po četiri poena zabili su im Mrva i Vrsaljko pa tricu Naletilić za +8, 57:49. Šibenčani su tako u kratkom razdoblju napravili nevjerojatnih 16 razlike (25:9)! S druge strane jedini je kakav takav otpor pružao Nurkić, koji je sa novih šest poena spustio na 57:51. Ipak, Delaš (bacanja) i Ramljak polaganjem sa sirenom zadržali su goste na samo -4 uoči posljednjih deset minuta igre, 59:55.

Već u 31. minuti Zadar je koševima Travisa i Ivanova uspio izjednačiti, 60:60. Jolly je vodio još par minuta polaganjem Mrve i tricom Gabrića (65:62), ali su Nurkić (bacanja) i Travis okrenuli na 65:66. Nurkić je pogodio i za 66:68, a nakon dvije minute bez koša, Ramljak za 66:70, tri minute prije kraja. Ipak, u 39. minuti rezultat je ponovno izjednačen, jer su zabili Katura i Gabrić za 72:72, nakon čega je uslijedila već opisana završnica.

JOLLY – ZADAR 76:77
(20:16, 12:19, 27:20, 17:22)
ŠIBENIK – Dvorana Baldekin. Gledatelja: 300. Suci: Sreten Radović (Dubrovnik), Tonči Anzulović (Zagreb) i Damir Basarić (Split).

JOLLY: Petković 9, Roso, Katura 9, Vrlika, Ross, Mrva 19, Naletilić 13, Bubalo 7, Vrsaljko 8, Gabrić 11, Gulam, Butorac. Trener: Ivan Velić.

ZADAR: Ivanov 2, Travis 14, Thorne 8, Kaštropil 4, Delaš 14, Ramljak 4, Brkić, Krasić 5, Batur 2, Nurkić 22, Vrbanc 2, Prostran. Trener: Ante Nazor.

Izvor: Zadarski list