fbpx

Burno u Saboru: Zmajlović neće Nacionalnu parkovnu agenciju, Holy prijeti odlaskom iz SDP-a

SDP-ova Mirela Holy i izvan sabornice brani svoj stav da Hrvatskoj treba Nacionalna parkovna agencija koja bi upravljala svim zaštićenim područjima. Smatra da je to najbolji način za ispunjavanje svih zahtjeva koje će pred nas staviti Europska unija, a i naglašava da je Kukuriku koalicija obećala osnivanje agencije u Planu 21. Ostaje i kod najave da će u suprotnom izaći iz stranke.

“Još uvijek se nadam da će Vlada promijeniti svoj stav i u Zakonu ipak definirati Nacionalnu parkovnu agenciju jer je to u skladu i s racionalnim razlozima, a i predizbornim obećanjima”, rekla je Holy.

“Promjena mišljenja nije Milanovićev stil rada”

Ministar zaštite prirode i okoliša Mihael Zmajlović pak ostaje kod tvrdnje da je bolje rješenje unaprjeđenje postojećeg sustava jer bi njegovo ukidanje i osnivanje agencije bilo preveliki rizik. Nada se da njegova kolegica neće zbog toga napustiti stranku.

“Spreman sam je javno pozvati na radni ručak gdje ću joj iznijeti argumente zašto bismo išli u ovom smjeru i vjerujem da će, ukoliko zaista bude htjela saslušati argumente, biti spremna promijeniti svoje mišljenje jer se mi slažemo oko ciljeva, a to je da želimo unaprijediti ovaj sustav upravljanja parkovima prirode i nacionalnim parkovima”, izjavio je Zmajlović.

No, novinare je zanimalo postoji li mogućnost da premijer Zoran Milanović sutra na Vladi udari šakom o stol i naredi da se prihvate amandmani stranačke buntovnice Holy.

“To nije njegov stil rada. Stvari se ne lome preko koljena. Dakle, moraju postojati argumenti, a argumenti u ovom slučaju postoje. Vrlo su racionalni, razumni i utemeljeni na struci, a politika u konačnici ipak donosi odluku”, rekao je Zmajlović.

Otvoreni sukob Mirele Holy i njenog mladog nasljednika

Ovim izjavama prethodila je saborska rasprava koja je protekla u sličnom tonu. Zastupnici su radni dan započeli raspravom o Zakonu o zaštiti prirode. Ovim se zakonom, prema tvrdnjama ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, želi osigurati iskorištavanje prirodnih resursa, ali pod uvjetom da se to radi na održivi način. SDP-ova Mirela Holy nedavno je najavila da će napustiti stranku ako se u sklopu novog Zakona o zaštiti prirode ne oformi i agencija koja bi upravljala svim zaštićenim područjima koji su javne ustanove. Njen stranački kolega i nasljednik na mjestu ministra okoliša Mihael Zmajlović odbacio je tu mogućnost.

“Upravo je zadaća uravnoteženog, održivog upravljanja prirodnim resursima da osigura zadovoljenje potreba ljudi, ali pod uvjetom da to radimo na održivi način, na način da osiguramo i budućim generacijama da mogu kvalitetno uživati u istim tim prirodnim resursima i bogatstvima kojima Republika Hrvatska raspolaže”, rekao je na nedavnoj sjednici Odbora za zaštitu okoliša i prirode resorni ministar Mihael Zmajlović.

Čak 14 amandmana pripremila je za današnju raspravu SDP-ova Mirela Holy, a ključni se odnose na instituciju koja bi upravljala nacionalnim parkovima. “Ako nemate financijski instrument s kojim ćete realizirati tu politiku, vi možete imati najbolji mogući zakon, ali nećete imati priliku realizirati ono što ste naumili. SDP je tijekom opozicijskog razdoblja predstavljao svoju reformu ovog područja i uvijek smo govorili o nacionalnoj i parkovnoj agenciji, kao temeljnom instrumentnu kojim će se reformirati sadašnji sustav upravljanja zaštićenim područjima”, rekla je bivša ministrica koja svoju podršku zakonu uvjetuje upravo osnivanjem parkovne agencije. Ako njen naum Vlada odbaci, najavila je odlazak iz SDP-a.

Zmajlović: Ne treba nam još jedna agencija pored šume agencija za koje se često ne zna ni koja im je svrha

Na plenarnoj raspravi u Hrvatskom saboru koja se vodi objedinjeno za Zakon o zaštiti prirode i Zakon o zaštiti okoliša ministar Zmajlović jutros je izjavio: “Nije prihvaćen zahtjev iz javne rasprave nakon prvog čitanja zakona u Hrvatskom saboru da se u zakon unese odredba o osnivanju nove Agencije koja bi upravljala nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Stručna analiza međunarodnih i domaćih stručnjaka za zaštićena područja pokazala je da socijalni, ekonomski i politički troškovi osnivanja jedne takve agencije nisu opravdani, niti bi donijeli poboljšanje u sustavu već bi ga ugrozili u samoj njegovoj biti”.

“Poboljšanja u upravljanju mogu se brže i učinkovitije osigurati unapređenjima sustava, kreiranjem i provođenjem jedinstvene politike upravljanja zaštićenim područjima, kontinuiranim nadzorom nad radom i korištenjem sredstava, ujednačavanjem poslovnih procesa i uspostavom efikasnog sustava praćenja njihovog izvršavanja i mjerenja uspješnosti, integracijom javnih ustanova koje djeluju na istom području, smanjenjem broja članova upravnih vijeća i njihovo popunjavanje stručnjacima iz zaštite prirode te edukacijom zaposlenika. I na koncu stvaranjem jedinstvenog vizualnog identiteta i kreiranjem zajedničke platforme brendiranja, zajedničkim nastupom na turističkom tržištu i osmišljavanjem jedinstvene turističke ponude na principima zelenog turizma. Ne treba nam još jedna agencije pored šume agencija za koje se često ne zna ni koja im je svrha”, naveo je.

No, Holy je podsjetila da je osnivanje agencije bilo predviđeno Planom 21. “Kada je Kukuriku koalicija temeljem svog programa dobila izbore, onda je logično pretpostaviti da će donijeti političku odluku o odabiru nacionalne parkovne agencije kao prihvatljivog modela”, rekla je Holy.

Zmajlović pod paljbom

Zmajlović se odmah našao pod paljbom iz oporbenih klupa i to zbog najave koncesioniranja nacionalnih parkova.

“Je li mi time štitimo prirodu ili štitimo neke buduće investitore? Je li zaista nacionalni interes najvrjednija, prirodna bogatstva davati nekim privatnim investitorima i dokazivati time da mi sami ne znamo zaradaiti da mi sami ne znamo zaraditi na našim najljepšim dijelovima zemlje”, pitao se HDZ-ov Josip Borić.

“Zakon stvara temelje da se Nacionalnim parkovima upravlja na održiv način. U koncesiju se daju turistički sadržaji, a građani ostaju vlasnici tog bogatstva i tako se radi svugdje u svijetu”, odgovorio je Zmajlović. “Postoji ogroman potencijal za privlačenje investicija u strogo kontroliranim uvjetima gdje će država strogo odrediti koji su to uvjeti, koje će koristi imati država i koja razina ulaganja će tu postojati”, rekao je Zmajlović.

U raspravu se uključila i bivša ministrica Mirela Holy i uzvratila HDZ-ovcima. “Ovo što vi radite je obična demagogija i na najniže načine pokušavate motivirati javnost baukom od nekakve navodne koncesije nad nacionalnim parkovima. Mislim, zbilja nije u redu zato što ste vi donijeli zakon koji omogućuje koncesije i to ste radili u cijelom nizu parkova”, rekla je Holy.

Izvor: Index.hr