fbpx

Čudesna biljka koja će vam spasiti i dušu i tijelo

Pripravci od pasiflore smiruju živčani sustav, bez nuspojava, što je odlično za hiperaktivnu djecu. Pokazala se dobrim lijekom i kod infekcije oka, a privremeno snižava i visok krvni tlak.

Lišće, stabljika i cvijet pasiflore koriste se u ljekovite svrhe. Iako je riječ o biljci s američkog kontinenta, danas raste u cijelom svijetu, prije svega na dobro osunčanom i bogatom tlu. Glavni aktivni sastojci pasiflore su alkaloidi i flavonoidi.

Prirodni sedativ i antidepresiv

Ako se koristi kao cijela biljka, ona je prije svega sedativ koji umiruje središnji živčani sustav. U ajurvedskoj medicini se koristi pri odvikavanju od opijuma. Dobra je za cijeli niz problema, od problema sa spavanjem do grčeva u mišićima.

Ova ljekovita biljka ima antispazmotična svojstva, što može smanjiti grčenje mišića i želučane grčeve, koji su najčešće posljedica stresa. Napetost i tjeskoba također se mogu ublažiti jer biljka sadrži alkaloide koji sprečavaju uništavanje za raspoloženje važnog serotonina. To ovu biljku čini i prirodnim antidepresivom.

Pasiflora, čini se, može smanjiti i osjećaj boli, te se koristi kod neuralgija, crvenila i boli općenito. Vrlo je korisna tijekom menopauze, kad pada razina hormona, zbog čega su žene sklonije anksioznosti i depresiji.

Preporučuje se unos suhe biljke, od četiri do osam grama dnevno. Čaj možete napraviti od 0,5 do 2,5 grama biljke koju ćete preliti kipućom vodom i ostaviti 10 do 15 minuta da odstoji. Treba ga piti dva do tri puta dnevno. Ili možete uzimati pet do 10 ml tinkture cvijeta, tri do četiri puta dnevno.

Nuspojave?

Pasiflora je općenito sigurna i nije utvrđeno da djeluje negativno u kombinaciji s lijekovima. Ipak, neki upozoravaju da se cvijet ne koristi zajedno s antidepresivima. Međutim, ta interakcija je tek teorijske prirode jer nema prijavljenih slučajeva u medicinskoj literaturi. Postoji tek jedan zabilježeni slučaj 34-godišnje žene koja je dobila jaku mučninu, povraćala je i bila pospana, te je imala promjene u radu srca nakon konzumacije. Ne zna se pouzdano je li pasiflora dovela do ovih simptoma.

Za svaki slučaj izbjegavajte je tijekom trudnoće i dojenja.

Izvor: net.hr