fbpx

Dino Spalldi: Vratit ću 47.000 € don Josipu! Jednog dana…

Iznošenjem završnih govora obrane i optužbe, u petak je na Općinskom sudu u Zadru završen dokazni postupak protiv zadarskog građevinskog poduzetnika Dina Spalldija, kojega je za utaju “tešku“ dvjestotinjak tisuća kuna prijavio svećenik don Josip Galić.

Zadarski svećenik optužio je građevinara da mu je uzeo “kaparu“ za stan vrijedan 130 tisuća eura, koji je još 2008. godine namjeravao kupiti za svojega brata koji živi u inozemstvu.

Puna cijena

Nakon što su sklopili predugovor i on mu na ruke platio 47.000 eura “kapare“ za stan u zadarskom stambenom kompleksu “Ljepotica2, Spalldi je pronašao drugog kupca koji je za stan bio spreman odmah isplatiti 100 tisuća eura, te ga prodao njemu. Nakon prodaje stana, Spalldi “kaparu“ svećeniku nije vratio, zbog čega je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru protiv njega podignulo optužni prijedlog kojim ga tereti za utaju novca. Zadarski građevinar ni jučer, jednako kao ni u istražnom postupku, nije porekao da svećeniku nije vratio “kaparu“, no dodao je kako je za sve kriv sam Galić jer od početka nije mogao platiti punu cijenu stana.

– Kada sam mu htio vratiti novac, Galić ga nije htio primiti već je inzistirao na realizaciji ugovora iako nije imao novac da plati punu cijenu stana. Sada nisam u mogućnosti da mu vratim novac, ali je moj interes da to što prije učinim. Da sam imao ikakvih nepoštenih namjera, mogao sam tvrditi da mi Galić ništa nije isplatio jer o tome nismo potpisali nikakvu priznanicu, no nisam to učinio – kazao je Spalldi navodeći kako je indikativno da je Galić taj stan kupovao za sebe, a tek poslije tvrdio da je za brata.

– U isto vrijeme kupovao je i automobil, navodno za sestru, pa se postavlja pitanje kakav je on to svećenik uz toliki novac – rekao je jučer na sudu Spalldi. Iako prethodno nije krio komentirati kraj dokaznog postupka, nakon Spalldijevih riječi uključio se i Galić kazavši kako je ono što Spalldi govori neistina. Nakon izjave Spalldijeva odvjetnika Ive Gregova koji je kazao kako to što je Spalldi učinio nije kazneno djelo, Galić je dobacio: – Ako je tako, onda sam ja sveti Nikola.

Presuda u ponedjeljak

Optužnim prijedlogom zadarskog ODO-a Spalldi se tereti da je od početka lipnja do 18. srpnja 2009. godine, na ime kapare od Galića primio najprije iznos od 20 tisuća eura na ime kupoprodajne cijene stana te potom iznos od 27 tisuća eura, odnosno 47 tisuća eura. Šest dana nakon primanja zadnjeg iznosa novca, Spalldi je prodao stan trećoj osobi od koje je primio iznos od 100 tisuća eura. Iako je kod istražnog suca još 2010. godine naveo da je voljan vratiti 27 tisuća eura, ali da to ne čini jer Galić ne želi primiti novac, novac, prema optužnici, do danas nije vratio zbog čega je počinio kazneno djelo utaje. Presuda se očekuje u ponedjeljak 24. lipnja.

Kako je sve teklo

– lipanj 2009. Don Josip Galić daje Dinu Spalldiju 20.000 eura predujma za stan

– 18. srpnja 2009. Spalldi preuzima još 27.000 eura od don Josipa

– 24. srpnja 2009. Poduzetnik prodaje kaparirani stan trećoj osobi

Izvor: Slobodna Dalmacija