fbpx

Drugi krug izbora: Izborna šutnja se krši – nudi se prijevoz, šalju poruke, letke dijele čak i djeca

17:05 – GONG je izvijestio da drugi krug lokalnih izbora protječe u atmosferi kršenja izborne šutnje i to najčešće nagovaranjem birača da izađu na izbore, no za sada je prijavljen manji broj nepravilnosti nego u prvom krugu izbora.

“Na temelju dojava promatrača GONG-a i građana od prvog priopćenja u 11 sati do 15,30 sati, protječe u atmosferi kršenja izborne šutnje i to najčešće nagovaranjem birača da izađu na izbore”, navodi se u priopćenju GONG-a.

Uz zvanje i nagovaranje birača da izađu na izbore, najčešće primjedbe građana i promatrača odnose se na promidžbu u neposrednoj blizini biračkog mjesta te nuđenja prijevoza i prevoženja građana do biračkog mjesta.

Zabilježena su, navode u GONG-u, i nagovaranja birača za koga glasati, slanje sms poruka i promidžba letcima, na reklamnim panoima i na Facebooku. Prijavljen je i slučaj promidžbe na misi.

Zbog dojava o neprofesionalnosti rada biračkih odbora, GONG apelira na članove biračkih odbora da poštuju izborne procedure te podsjeća da je njihova zadaća osiguranje pravilnosti glasanja.

GONG ističe kako drugi krug izbora promatra uz 31 mobilni tim, odnosno 62 educirana promatrača koji obilaze najkritičnija biračka mjesta diljem Hrvatske. Također, primjedbe građani mogu uputiti e-mailom gong@gong.hr, telefonom 01 4825 444 te preko Facebooka i Twittera. GONG prima isključivo neanonimne prijave građana radi mogućnosti provjere tako da poziva sve kandidate i građane da u prijavama budu iskreni.

Za organizaciju i provedbu izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo (01 4569 712; 01 4569 713; dip@izbori.hr) te nadležna općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva, tako da GONG podsjeća građane da i njima dojavljuju nepravilnosti.

16:50 – Prema novim podacima iz Državnog izbornog povjerenstva do 16 sati se na lokalne izbore odazvalo 28,84 posto birača.

Najmanji odaziv zabilježen je u Međimurskoj županiji – 23,01 posto, dok je najviše birača izašlo na birališta u Ličko-senjskoj županiji – 41,41 posto.

U Zagrebu se izborima odazvalo 26,45 posto birača

Nešto više od 360 tisuća birača, odnosno njih 11,45 posto glasovalo je danas do 11 sati u drugom krugu lokalnih izbora, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP). Gledajući dosadašnje izbore, to je očekivani izlazak, rekao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

U odnosu na prvi izborni krug, održan 19. svibnja, današnji izlazak je oko dva posto manji, no u odnosu na drugi izborni krug prije četiri godine, danas do 11 sati ipak je izašlo više birača.

Najbolji odaziv među gradovima bilježi Vukovar gdje je do 11 sati glasovala gotovo petina birača (19,65 posto), a najslabiji Koprivnica gdje je izlaznost svega 6,14 posto. Od četiri najveća grada najslabiji interes za izbore pokazali su Riječani – glasovalo ih je samo 6,91 posto. U Zagrebu je do 11 sati glasovalo 11,27 posto birača, a u Splitu 12,74 posto.

Među županijama najbolju izlaznost ima Dubrovačko-neretvanska (14,41), a najslabiju Bjelovarsko-bilogorska (7,66) te Koprivničko-križevačka županija (7,81).

11,00 – Prema dojavama promatrača GONG-a i građana, izborno jutro do 11 sati uglavnom prolazi uz manji broj kršenja izbornog procesa od strane različitih stranaka i kandidata, pri čemu je nepravilnosti manje nego u prvom krugu lokalnih izbora.

GONG u priopćenju navodi kako su se dojave građana i promatrača najčešće odnosile na kršenja izborne šutnje i izravno agitiranje, poput telefonskog zvanja i nagovaranje birača da glasuju za određenog kandidata, ali i prijevoza birača do biračkog mjesta.

Zabilježene su i nepravilnosti poput slanja sms poruka te vođenja neslužbene evidencije birača koji su glasali od strane stranačkih članova biračkih odbora koji su takve podatke dojavljivali svojim strankama.

Izborna se šutnja kršila i promidžbom na Facebooku, putem plakata nedovoljno udaljenima od biračkog mjesta, te lecima koje su dijelila čak i djeca.

GONG, koji promatra drugi krug izbora uz 31 mobilni sa 62 educirana promatrača, apelira na izborne kandidate da se drže visokih demokratskih standarda izborne utakmice, te podsjeća da izborna šutnja traje do večeras u 19 sati.

RANIJE:

Od 7 sati ujutro otvorena su birališta u Gradu Zagrebu, 11 županija, 85 gradova i 164 općine, na kojima će se građani u drugom krugu izbora izglasiti za čelnike lokalne vlasti u naredne četiri godine. Birališta će biti otvorena do 19 sati, dokad traje i izborna šutnja.

Nešto 3,3 milijuna, glasovat će na oko 5.500 biračkih mjesta, što je oko tisuću mjesta manje nego u prvom krugu.

Zagreb, Split, Rijeka i Osijek kao i i Varaždin, Karlovac, Krapina, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar,Koprivnica, Zadar, Vukovar, Sisak, Slavonski Brod, Pazin, Gospić, Požegate Pula danas biraju gradonačelnike.

Zagrepčani biraju između SDP-ova Rajka Ostojića i nezavisnog Milana Bandića koji je u prvom krugu dobio glasove više od 45 posto birača, a Splićani između SDP-ova Ive Baldasara koji je u prvom je krugu osvojio 29,2 posto glasova i HDZ-ova Vjekoslava Ivaniševića kojem je u prvom krugu pripalo 21,7 posto glasova birača. U Rijeci se SDP-ovac Vojko Obersnel (48 posto glasova u prvom krugu) natječe protiv HDZ-ova Hrvoja Burića (16 posto), a u Osijeku se HDSSB-ov Krešimir Bubalo sučeljava s Ivicom Vrkićem kojega pudupiru SDP, HNS i HSU. Za Bubala se u prvom krugu izjasnilo 36,2 posto birača, a za Vrkića 27,9.

Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Istarska, Međimurska i Osječko-baranjska županija glasuju za župane.

Izlazne ankete znat će se nakon zatvaranja birališta.

Izvor: Slobodna Dalmacija