fbpx

Francuzi oduševljeni Zadrom

U najnovijem broju uglednog francuskog tjednika Le Figaro Magazine od 28. lipnja, objavljena je reportaža o Zadru pod naslovom „À Zadar souffle le vent de l’Histoire“ (U Zadru puše vjetar povijesti). Reportažu potpisuju novinar Philippe Viguie-Desplaces i fotograf Franck Prignet koji su u Zadru boravili potkraj svibnja.

Le Figaro Magazine reportažom na sedam stranica uoči ulaska Hrvatske u EU poziva svoje čitatelje u otkrivanje Zadra, kako navode, jedne od najatraktivnijih destinacija u ovom dijelu Europe.

Novinar Philippe Viguie-Desplaces doživio je prvi kontakt sa Zadrom kao dolazak u obećanu zemlju – “utvrđeni grad na poluotoku pravi je muzej na otvorenom s tri tisuće godina neusporedivo bogate povijesti; toliko fascinantan da iz njega ne poželite otići”.

Ljepota grada u službi je jedinstvenog životnog stila ovog grada, a Zadrani su od svojih osvajača iskoristili samo najbolje. Povijesna jezgra grada s blistavim kamenim pločama posvećena je pješacima, a karakterizira je šarmantni mediteranski nemar. Pravi labirint uskih ulica obiluje trgovinama, restoranima i kafićima. No, najznačajnije je to što su u Zadru plaže u središtu grada, nedaleko od kulturnih spomenika! Ovdje možete posjetiti izuzetnu Stalnu izložbu crkvene umjetnosti i deset minuta kasnije položiti svoj ručnik na jednoj od obližnjih plaža. S jednom od najljepših luka na Jadranu, Zadar podsjeća na gradove s Azurne obale, ali s razumnijim cijenama,stoji uz ostalo u reportaži.

Reportaža završava korisnim informacijama i prijedlozima gdje odsjesti, jesti ili se zabavljati i što neizostavno posjetiti u Zadru, a uoči početka glavne turističke sezone svakako će utjecati na dodatno povećanje broja dolazaka francuskih turista.

Izvor: HRT Zadar