fbpx

Glasovima publike do najznačajnijih svjetskih galerija

»You be the judge« naziv je međunarodnog američkog natjecanja na kojem je zadarski umjetnik Valentino Radman osvojio plasman u finale, te pobjedom u užem krugu i plasman u superfinale koje bi mu, ukoliko ponovno dobije podršku glasača (link za glasovanje), mogao omogućiti proboj na američko tržište. Za ovaj natječaj Valentino Radman je saznao na jednom američkom slikarskom forumu.

Srećom do uspjeha

– U prijavi ne piše iz koje si zemlje, samo informacije o slici, pojašnjava ovaj zadarski umjetnik koji je jedini predstavnik iz Europe. U užem izboru 19 natjecatelja je bilo iz SAD-a, tri iz Azije te on iz Hrvatske. Njih je odabrala direkcija festivala nakon čega je on dobio najveći broj glasova publike, što ga je uvelo u superfinale u kojem se uz njega natječu pobjednici iz svih prijašnjih godina natjecanja.

Glasovanje za superfinale traje do 16. lipnja, pobjeda bi Radmanu omogućila nešto što se teško stječe u umjetničkom svijetu – put do najznačajnijih svjetskih galerija.

– U tom svijetu koji ima neke svoje zakonitosti, teško se probiti i kvaliteta nije nužno faktor uspjeha. Ima jako puno kvalitetnih umjetnika, no rijetki uspiju živjeti od toga. Potrebna su poznanstva i sreća, jer ljudi iz umjetničke branše spoznaje dobivaju putem medija ili usmene predaje. To je glavni način dolaska do prestižnih galerija, govori Radman.

Pobjedniku superfinala otvaraju se vrata američke umjetničke scene, jer osim slikarskog materijala u vrijednosti nekoliko tisuća dolara pobjednik dobiva reportažu koja će biti objavljena u četiri prestižne publikacije koje prati većina galerista. I on sam osobno kupuje neke od njih i hrvatski autori su objavljivani samo nekoliko puta, i to samo veliki majstori poput Meštrovića i Benkovića.

Promocija Hrvatske

– Na neki način ovo bi bila promocija i same Hrvatske u umjetničkim krugovima, pojašnjava.

Radman se na natjecanje »You be the judge« prijavio s portretom »Antonia« s kojim se već plasirao u finale jednog međunarodnog natjecanja.

– Lani sam se prijavio na dva natjecanja i imao sam sreću da s jednim uđem u finale. Riječ je o natjecanju International salon Art Renewall centra koji je najveći »online« muzej koji sadrži oko 30 tisuća slika. Moj crtež je uvršten i u njihov katalog koji dobivaju brojni galeristi.

U konkurenciji više tisuća radova Valentino Radman dospio je među dvadeset odabranih radova u njegovoj kategoriji, što je veliki uspjeh, a krajem ovog ljeta dva njegova rada bit će objavljena u godišnjaku najboljih svjetskih crteža »Strokes of genius – the best of drawing«. Radman se za taj godišnjak prijavio jednim crtežom, da bi ga nakon toga zvali kada je godišnjak već bio u prijelomu, a odabir finaliziran, tražeći da im pošalje još jedan svoj rad koji su naknadno vidjeli na njegovoj stranici.

– U roku od 24 sata morao sam im poslati fotografiju prilagođenu njihovim parametrima, no to sam uspio.

Tajna portreta

Na pitanje u čemu je tajna njegovog portreta »Antonia« koji već po drugi put privlači pozornost svjetskih stručnjaka, Radman kazuje kako svako umjetničko djelo zrači nekom umjetničkom energijom.

– Ako čovjek ima taj senzibilitet on na to reagira. Zato se nekim djelima uvijek vraćamo. To se meni, primjerice događa kada čitam knjige iz povijesti umjetnosti. Imaš djela koja su vrhunska, ali ne ostavljaju takav dojam. S druge strane, imaš takva djela u koja je umjetnik kao u vremenskoj kapsuli ugradio dio sebe, poslao ga do nas i mi na njega reagiramo.

Izvor: Zadarski list