fbpx

Gužve za osobne: razlog nije ulazak Hrvatske u EU, nego istekli rok valjanosti

Gužva oko izdavanja novih osobnih iskaznica nije zaobišla niti Policijsku upravu zadarsku, ali redovi građana nisu prouzročeni ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i željom za novim osobnim iskaznicama, već činjenicom da je većina osobnih iskaznica izdanih 2003. godine istekla upravo u ovom razdoblju, pa građani moraju izvaditi nove, koje su se počele izdavati od 10. lipnja 2013. godine u svim policijskim upravama i postajama koje obavljaju upravne poslove.

Na snagu je stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici kojim počinje prva faza projekta izrade elektroničke osobne iskaznice. Nova osobna će biti redizajnirana s unaprijeđenim elementima zaštite.

Na novim osobnim iskaznicama dodaje se podatak o osobnom identifikacijskom broju (OIB-u), a osobne iskaznice mogu izvaditi i djeca mlađa od 16 godina s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, s obzirom da će nakon 1. srpnja 2013. i pristupanja Hrvatske Europskoj uniji hrvatski državljani moći putovati u druge države članice EU na osnovi valjane putovnice ili na osnovi valjane osobne iskaznice.

S obzirom na to da je osobna iskaznica znatno jeftinija od putovnice, izdavanjem osobnih iskaznica djeci olakšat će se i pojednostaviti putovanja unutar Europske unije i drugih država koje državljanima Unije dozvoljavaju prelazak državne granice s osobnom iskaznicom.

Cijena izrade nove osobne iskaznice neće se mijenjati i iznosi 48,50 kuna, a cijena osobne iskaznice za djecu je ista kao i za punoljetne osobe. Građani Republike Hrvatske neće morati mijenjati osobne iskaznice kad Hrvatska postane 28. članica EU-a.

Sve važeće osobne iskaznice vrijede do roka na koji su izdane. koje se izdaju od 1. siječnja 2003. godine, u optjecaju je i određeni broj osobnih iskaznica izdanih s rokom važenja trajno osobama starijim od 65 godina. Građani koji imaju te osobne iskaznice ne moraju ih mijenjati.

No, te osobne iskaznice građani ne mogu koristiti kao putne isprave za prelazak državne granice jer ne odgovaraju međunarodnim standardima zaštite.

Građani koji će htjeti s osobnom iskaznicom, izdanom prije 1. siječnja 2003. godine, ulaziti na teritorij zemalja koje to dozvoljavaju, a koji zbog viših troškova izdavanja neće htjeti izvaditi putovnicu, morat će svoju važeću osobnu iskaznicu zamijeniti novom. Za izdavanje putovnica i vozačkih dozvola, nema gužvi, javljaju iz PU zadarske.

Izvor: SD