fbpx

Japanci »poludjeli« za cvijetom soli

Ovih je dana u parku Solana Nin, na 55 hektara površine, iznimno živo. Dvadesetak djelatnika spremno je za proizvodnju morske soli tradicionalnim i prirodnim načinom. No, u njihovim nastojanjima ove ih godine, kao nikada do sada, sputavaju nepovoljne vremenske prilike. Česte obilne kiše i prolomi oblaka učinili su svoje. Za razliku od prethodnih godina kad su se u ovo vrijeme već prikupljale prve količine soli, za sada bazeni zjape prazni.

Zbog nesigurnosti još se nisu počeli puniti morskom vodom te salamurom, što sve skupa izaziva određenu dozu nervoze kod solara. Ali oni, unatoč svemu ne gube nadu i vjeruju najavama prognostičara za dugo i toplo ljeto, tako da se nadaju kako će u konačnici plan proizvodnje ispuniti, a to je oko 4.000 tona visokokvalitetne, zdrave, čiste i prirodne soli. Istodobno, dok su pogledi uprti u nebo solari ne stoje prekriženih ruku. Rade punom parom na pakiranju konzumne i cvjetne soli. Konzumnu sol tovare u tegljače koji ju sada uglavnom odvoze riboprerađivačima, a cvijet soli transportiraju kako na domaće, tako i na strana tržišta, a posebno u Japan gdje su tamošnji potrošači zbog njezinih svojstva, takoreći »poludjeli« za njom.

Direktor Damir Oštrić potvrdio je kako oni stalno i kontinuirano ulažu maksimalna financijska sredstva u proizvodne pogone, ali i u poboljšanje poslovnih procesa te će nastaviti sa širenjem proizvodnih kapaciteta.

– Ninski cvijet soli, što nas posebno raduje, sve je više prisutan i na kuhinjskim policama u Hrvatskoj jer naši su kupci prepoznali važnost korištenja visokokvalitetne, nerafinirane soli koja je bogata prirodnim mieralima, kaže direktor Oštrić.

Izvor: Zadarski list