fbpx

Kako smanjiti čeličnu grdosiju?

Iz škvera Nauta Lamjane na južnoj strani Ugljana ponovno odjekuju udarci metala o metal, varnice lete, čuje se dovikivanje radnika. Škver još nije pokrenut ali radi se na tome, a najimpresivnija je slika pripremanja platforme za istraživanje nafte za transport prema Crnom moru.

Na ovom neuobičnom poslu radi pedesetak radnika, formalno članova posade platforme. Gromadu od čelika treba srezati na mjeru koja može proći ispod mostova u Bosporu da bi došli do rumunjske Constanze. Na slici koju vidite ne može se dobiti potpuni dojam o kakvo složenom poslu se radi. A kad čujete da je najviši vrh one plave škverske dizalice na 70 metara visine, da je platforma podignuta na oko 100 metara iznad mora stvari postaju još čudnije. Naime u takvom položaju se velikim brenerima režu nogari odmah ispod platforme koju pridržavaju dizalice. I tako se sijeku noge na kojima platforma stoji puno puta sve dok se noge ne izrežu na dimenzije od po deset metara – takvih će segmenata biti ukupno 36, a svaki će imati po 17 tona.

Kad platforma Stewart bude dopremljena u Constanzu, sastvit će se obrnutim redosljedom i potom će se krenuti na posao iz podmorja Crnog mora s dubine od preko 100 metara početi tragati za naftom. Jasno je po svemu kako je to veliki i dugoročni posao – a za ugljanski škver je značajno da je na dobroj lokaciji i još uvijek dosta dobro opremljen za prihvaćanje platformi koje traže naftu oko Libije ili drugdje po Mediteranu, na remont. A to je posao za škver i za još stotine radnika zaopslenih kod raznih kooperanata što je za Ugljan godinama značilo puno.

 Izvor: Zadarski list