fbpx

Kancelarka Merkel “pokazala zube” Amerikancima: Zaboravite GMO, sve ostaje kao i prije!

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako će Europa i dalje zagovarati stav o ograničenom uzgajanju genetski modificiranih organizama (GMO). Prije nastupajućih pregovora s američkim službenicima o novom trgovinskom sporazumu, Merkel je kazala da će europske zemlje i dalje podržavati samo ograničeno uzgajanje genetski modificiranih organizama (GMO).

Inače, pregovori između EU i SAD-a o novom trgovinskom sporazumu trebali bi početi u srpnju ove godine, a prema pisanju njemačkih medija, najviše pažnje će biti posvećeno snižavanju carina i propisima koji ograničavaju trgovinu robama i uslugama između Europe i SAD-a. Određeni mediji tvrde da će postizanje novog trgovinskog sporazuma između EU-a i SAD-a biti izgradnja jednog novog ekonomskog i privrednog poretka u svijetu.

Prethodnih godina, pet europskih zemalja zabranilo je GMO usjeve nekih tipova kukuruza i uljane repice. Europska komisija je pokušala 2005. ukinuti te zabrane. Ministri okoliša Evropske unije su odbili te prijedloge. Međutim, u biljnom carstvu su mnogo rasprostranjeniji komercijalni oblici GMO. Statistika iz 2012. kaže da je od 1.5 milijardi hektara obradivog zemljišta 12 posto, odnosno 170 milijuna hektara, pod GM kulturama. Od toga, 152 milijuna je zasađeno u top-pet zemalja (SAD, Kanada, Argentina, Brazil, Indija), a 18 milijuna hektara u ostatku svijeta (najviše Kina, Australija, JAR, Portugal, Španija, Meksiko).

Najviše ima GM soje (81% ukupne proizvodnje na 100 miliona hektara tj. oko 80 mil.hektara pod GM sojom), zatim kukuruza (35% je GM), dok ostalo uglavnom čine GM pamuk i uljana repica. Najviše su to kulture gdje je modifikacija išla u smjeru stvaranja rezistentnosti prema herbicidima i insektima. U EU, najzagriženiji oponent GMO je Austrija, dok Španjolska i Portugal imaju najblaže stavove prema GMO. EU i dalje ne podržava GMO, ali potreba za slobodnim tržištem diktira svoje uvjete.

Izvor: Index.hr