fbpx

Lažne dojave: Zadarski vatrogasci snimaju pozive, a Hitna se riješila manijaka iz Unešića!

Nakon što su u 23.22 primili dojavu da gori krošnja stabla u ulici Rine Aras u kojoj se nalazi i škola Stanovi, zadarski vatrogasci su iz obližnje Murvičke ceste, gdje im je sjedište, pohitali na intervenciju i ugasili zapaljenu krošnju. Potom su, piše dalje u priopćenju Javne vatrogasne postrojbe Zadar, dobili dojavu da gori kuća u Bibinjama. Vatrogasci su izašli na teren i ustanovili da se radi o lažnoj dojavi.

Što vatrogasci, ili druge službe čiji broj počinje s 19, čine u slučaju kada iziđu na teren i shvate da se netko zapravo grubo poigrao s njima i njihovim poslom?

Prvi zadarski vatrgasac Željko Šoša kaže kako je lažnih dojava iz godine u godinu sve manje, i to zbog toga što kad nazovete telefonski broj vatrogasaca 193 najprije poslušate upozorenje koje kaže da se taj razgovor snima. Osim toga, kaže Šoša, imaju i prikaz telefonskog broja s kojeg se zove, pa se lako može doći do osobe koja bi eventualno lažno dojavila požar.

– Kada se to dogodi, odnosno kada osoba učestalo lažno dojavljuje požare, obavijestimo policiju i ona preuzima takve slučajeve na daljnje postupanje. Od kada imamo telefon s kojeg se snima svaki razgovor, takve dojave gotovo da i nemamo. Taj sustav uveli smo prije godinu-dvije nakon što smo znali biti zatrpani s telefonskim pozivima, a najčešće su to bila djeca koja bi preko marende zivkala i zafrkavala nas. To im je valjda bila neka vrsta igre. Tomu smo morali stati na kraj i uveli sustav snimanja telefonskih razgovora. Sada rijetko dobijemo lažnu dojavu, kazao je Šoša.

Dr. Vlatko Grković, zamjenik ravnateljice Zavoda za Hitnu medicinu i voditelj službe zadarske Hitne pomoći kaže kako su odahnuli nakon što je policija otkrila i privela lažnog dojavljivača iz Unešića.

– Maltretirao nas je godinu dana. Jednu noć kad sam ja bio dežurni liječnik bilo je oko 80 samo njegovih poziva. Zamislite kako smo mogli raditi i biti skoncentrirani na prave hitne slučajeve kad nas je ovaj cijelu noć maltretirao i opstruirao naš rad. Danas toga više nema, ima nekih sporadičnih lažnih dojava ovih naših “mulaca” koji valjda nemaju pametnijeg posla osim zivkanja Hitne, ali čim zaprijetimo policijom i oni ustuknu, kaže Grković.

 Izvor: Zadarski list