fbpx

Masline same “demantirale” nepogode i struku: cvatnja potpuno uspjela, godina će biti odlična

Unatoč svim prirodnim preprekama ove godine, niskim temperaturama, obilnim kišama i olujama u vremenu cvatnje – masline su ipak odlučile roditi. Tvrde to sami maslinari koji su ovih dana zabrinuto obilazili svoje maslinike uvjereni kako od oprašivanja cvjetova nije bilo ništa, te da će urod maslina ove godine biti slab.

Kako prvi pokazatelji govore, masline su ih „demantirale“, odnosno stanje u maslinicima više je nego dobro. Cvatnja je prema svemu sudeći potpuno uspjela i oplodnja maslina prošla je više-manje u redu, tako da se ove godine može očekivati – rekordan urod. Masline su izgleda odlučile demantirati i samu struku koja se također pribojavala ove maslinarske godine zbog nepovoljnih vremenskih prilika.
Spašeno oprašivanje

– Maslina se odlučila suprotstaviti vremenskim nepogodama, tako da kiše koje su uporno padale, niske temperature i olujni vjetrovi nisu uspjeli ugroziti cvatnju. Priroda nas često iznenadi svojim mehanizmima koji nisu uvijek jasni. Tako je i maslina ove godine jednostavno „odlučila“ procvjetati tjedan do deset dana kasnije, što je zapravo spasilo oprašivanje, tako da kiše ipak nisu uspjele sprati polen bez čega ne bi bilo oplodnje.

– Ti se termini razlikuju od otoka do zaleđa, pogotovo od Dalmacije do Istre gdje primjerice cvatnja tek sada kulminira. Mi smo u svemu tome dosta dobro prošli i možemo kazati da je sve prošlo bez većih teškoća, s obzirom na to da je bilo dosta hladno i nije bilo puno cvjetova otvoreno.

– Doduše, nije svugdje dobra situacija, na području Škabrnje, Zemunika, Kašića, Islama Latinskog bilo je tuče koja je u znatnoj mjeri oštetila cvijet. Na drugim područjima cvatnja je uspjela, čak su se i talijanske sorte otvarale kasnije što je pravo čudo. Ipak, potrebno je zadržati i jednu rezervu u krajnjim procjenama jer cvjetovi izgledaju oplođeni, ali tek će se za tjedan dana moći znati radi li se o pravoj oplodnji ili ima i funkcionalne sterilnosti odnosno neprave oplodnje. Ono što se sada može vidjeti ukazuje na jednu dobru maslinarsku godinu koja bi mogla donijeti dosta kvalitetnog maslinova ulja – kaže rukovoditeljica zadarske podružnice Hrvatske poljoprivredne komore Gordana Dragun.

Puno štetnika

– Ipak, neće sve proći bez teškoća jer kišna godina s puno vlage redovito sa sobom donosi i puno štetnika, u prvom redu paunova oka kojega ima više nego prošlih godina o čemu su maslinarima upućena upozorenja. Prva generacija maslinova moljca za sada nije napravila veće štete, ali za drugu generaciju moljca u vrijeme kada plod bude veličine zrna pšenice, potrebno je tretirati zaštitnim sredstvima koja ujedno štite i protiv svrdlaša. Za maslinovu muhu još je daleko prognozirati, ali treba biti u pripravnosti – upozorava Dragun.

Vinogradi puni luga

Puno je gora situacija u vinogradima gdje se već vidi puno bolesti luga i peronospore, a oboljenja ima čak i na plodu. U svakom slučaju, ova će godina biti puno zahtjevnija za vinogradare nego za maslinare.

Izvor: Slobodna Dalmacija