fbpx

Milanović: Konačno smo tu kao jedna normalna europska nacija, poželite nam sreću, 1. srpnja novi je radni dan

U Europskom parlamentu održan je prijem u povodu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, a dobrodošlicu nam je zaželio predsjednik te institucije Martin Schultz. I u Europskom parlamentu od danas vijori hrvatska zastava. U nazočnosti predsjednika Martina Schultza i premijera Zorana Milanovića otvorena je i prigodna izložba “Welcome Croatia”.

“Zemlja s europskom prošlošću, zemlja s europskom budućnošću, zemlja koja se vraća europskoj obitelji kojoj je oduvijek pripadala. Dobrodošla Hrvatska, uživajmo zajedno u mirnoj i uspješnoj budućnosti”, rekao je Schultz.

Premijer Milanović rekao je da smo konačno postali “obična” europska nacija. “Na kraju vrlo dugog i vjetrovitog puta konačno smo tu. Ne kaže se bez razloga: sve se vraća sve se plaća. I konačno smo tu kao jedna normalna europska nacija”, rekao je Milanović naglasivši kako smo mali, ali prepuni različitosti. “Molim druge da se ne ljut,e ali jedina smo i slavenska i pomorska zemlja. Naša je pomorska prošlost oduvijek bila veza sa svijetom, još od srednjeg vijeka”, poručio je premijer.

“Poželite nam sreću. Svima. U ponedjeljak 1. srpnja, nakon što završi ceremonija, za nas je novi radni dan, a posla imamo još puno”, zaključio je Milanović.

Summit EU u znaku Hrvatske, proračun EU povećan za 655 milijuna eura namijenjenih Hrvatskoj za prvih šest mjeseci članstva

Večeras u Bruxellesu počinje summit Europskog vijeća, posljednjeg na kojem Hrvatska sudjeluje samo kao promatrač. Teme su ekonomske: budžet, zapošljavanje i bankarska unija. No cijeli je summit zapravo u znaku Hrvatske, nove 28. članice Europske unije.

Ministri financija Europske unije jutros su odobrili povećanje proračuna od 655 milijuna eura. Taj je novac namijenjen Hrvatskoj za prvih šest mjeseci članstva. Postignut je politički dogovor o proračunu, odnosno financijskom okviru do 2020. godine, koji će sa zapošljavanjem i bankarskom unijom biti na dnevnom redu večerašnjeg summita.

Predsjednik skupine Socijalista u parlamentu, Hannes Swoboda rekao je da su zadovoljni postignutim dogovorom o proračunu. “Sada moramo vidjeti i Vijeće na potezu. Bili smo jako skloni kompromisu ali dobili smo više novca za mlade, za zapošljavanje i inovacije”, rekao je Swoboda.

Na večerašnjem summitu sudjeluje i premijer Zoran Milanović, posljednji put bez prava glasa. Milanovića su danas pozdravili u Europskom parlamentu, gdje je priređen prijem u povodu ulaska Hrvatska u Europsku uniju.

Dobrodošlicu je Hrvatskoj zaželio i povjerenik za proširenje, Štefan Fuele, ali i upozorio. “Naravno, članstvo ne donosi odmah rješenje za sve izazove. Borba protiv korupcije mora se voditi svaki dan kao što se mora nastaviti i restrukturiranje gospodarstva. To vrijedi za Hrvatsku, jednako kao i za sve druge članice Europske unije”.

Milanović se sastao s talijanskim premijerom Enricom Lettom

Predsjednik Vlade Zoran Milanović u Bruxellesu se danas, prije početka sastanka Europskoga vijeća, sastao s predsjednikom Vijeća ministara Talijanske Republike Enricom Lettom.

Tom prigodom, predsjednik Vijeća ministara poželio je dobrodošlicu Hrvatskoj u Europsku uniju, ističući kako će na proslavi ulaska u Zagrebu, 30. lipnja, Italiju predstavljati predsjednik Republike i ministrica vanjskih poslova, čime je iskazana visoka razina potpore Hrvatskoj.

Kako su priopćili iz Vlade, razgovarali su o budućim odnosima Hrvatske i Italije, s posebnim naglaskom na perspektivu suradnje triju jadranskih članica unutar EU – Hrvatske, Slovenije i Italije. Dogovoreno je da će se prvi sastanak tih triju zemalja na premijerskoj razini održati u Veneciji.

Premijer Milanović istaknuo je da je suradnja između ove tri susjedne zemlje prirodna te kako će zajednička inicijativa, razmjena mišljenja, stavova i ideja dodatno ojačati međusobne odnose. Također, zahvalio je na potpori koju je Italija pružala Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Izvor: Index.hr