fbpx

Moja poruka doprla je do širokih slojeva, a ne samo “pedera” i “lezbi”

Dobila sam valjda tisuću mailova i poziva samohranih majki, hetero obitelji s djecom, koji žele da njihova djece žive u jednom ljepšem svijetu s više tolerancije i ljubavi

Građanska hrabrost je svaki trenutak kada se odlučite usprotiviti nekakvoj većini koja vrši nasilje ili opresiju nad onima ispod sebe, kada se ne bojite usprotiviti nepravdi koju percipirate u društvu ispred sebe, pojasnila je spisateljica i aktivistkinja Mima Simić na Satu građanske hrabrosti u Gradskoj knjižnici Zadar, osvrnuvši se pritom i na reakcije javnosti nakon što je nastupila u emisiji Aleksandra Stankovića “Nedjeljom u 2” govoreći o svojoj seksualnoj opredijeljenosti te pravima manjina.

Ne komuniciram sa Sotonom

– Sjajne su mi bile te reakcije nakon Acine emisije. Dobila sam valjda tisuću mailova, poziva, i to je bila ekipa s kojom nemam nikakve veze, pa čak ni jednog zajedničkog frenda na facebooku. To su bile samohrane majke, hetero obitelji s djecom, koji žele da njihova djece žive u jednom ljepšem svijetu s više tolerancije, ljubavi i međusobnog uvažavanja. Lako za pedere i lezbe, oni su neka stalna publika, ali ova ekipa do koje sam zapravo htjela doći jednom normalnom pričom o ljepšem svijetu na kraju je dobila tu poruku. Od svih tih tisuća poruka na facebooku tri su bile relativno negativne, kojima me pozivaju da se odreknem Sotone. A kako sa Sotonom nisam u kontaktu, nisam mogla niti poslušati taj savjet, rekla je Simić, dodajući i to kako joj je među svim tim ljudima na ulici prišla i jedna starija gospođa od 55 do 60 godina poklonivši joj ružu.

– Kada sam joj zahvalila i rekla: “Evo, samo da se makne moja cura pa ćemo ja i vi na dejt”, ona mi je odgovorila: “Ne, ne, ja idem na dejt svojoj curi doma”. Znači to je bila jedna gospođa kojoj vi na ulici nikad ništa stereotipno ne biste rekli, i to su ti trenuci gdje vidite da se ljudi međusobno zbližavaju, otvaraju i osjećaju sigurno u prostoru.

Festival u Kuli Stojana Jankovića

Osim debate na temu građanske hrabrosti u petak je u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar predstavljen i program nadolazećeg filmskog i umjetničkog festivala Zimsko ljetovanje koji će se održati u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom od 25. do 29. lipnja, a na kojem će biti prikazan i film o Mimi Simić i njezinoj djevojci Marti.

Petra Jurlina iz Centra za mirovne studije izdvojila je uz spomenutu filmsku projekciju i noć performansa u suradnji s udrugom Domino u petak, u sklopu koje će nastupiti desetak umjetnika. Što se tiče samih filmova, osim onog s Mimom i Martom, Jurlina izdvaja još i prvi dan festivala kada će se prikazati film Nikoline Barić Djevojčice iz Banijske šume te Gangster te voli, film Nebojše Sljepčevića koji je vrlo dobro prošao na hrvatskim festivalima, ali i zadnji dan kada će se prikazivati Nije ti život pjesma Havaja, Dane Budisavljević.

 Izvor: Zadarski list