fbpx

Muslimani tužili grad New York zbog špijuniranja

Nekoliko muslimanskih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda pokrenule su tužbu protiv Policijskog ureda New Yorka zbog nezakonitog praćenja i špijuniranja muslimana u tom gradu.

U tužbi se navodi da policija New Yorka duže vrijeme nezakonito uznemirava muslimane koji žive u New Yorku te ističe kako mnoge to obeshrabruje u prakticiranju religije.

“Naša džamija treba biti otvoreni, vjerski i duhovni centar, ali policija je špijuniranjem džamiju pretvorila u mjesto sumnje i prisluškivanja”, rekao je imam džamije u New Yorku Hamid Hassan Raza.

Raza je za američke medije izjavio da osjeća strah i zabrinutost da njegova vjerska predavanja koja drži u džamiji ne bi bila pogrešno protumačena te zato već dugi niz godina arhivira svako svoje predavanje.

Sve manje ljudi u džamiji

Dodao je da sve manji broj osoba posjećuje džamiju jer se, navodno, boje da bi mogli biti meta praćenja i špijuniranja od strane policije što bi im moglo stvarati velike probleme na radnom mjestu.

Tužba je pokrenuta u ime mnogobrojnih dužnosnika vjerskih i društvenih organizacija, džamija, i humanitarnih organizacija muslimana koje su bile žrtva špijuniranja i nadgledanja policije u New Yorku.

U tužbi se traži da američki sud ustanovi kako je špijuniranje muslimana u New Yorku bio neustavan i ilegalan čin te da se naredi uništavanje svih snimljenih i zabilježenih materijala nastalih tijekom špijuniranja.

Policija u New Yorku je dugo vremena tvrdila da je kontroverzni program nadgledanja određenih građana potreban kako bi se preduhitrio mogući teroristički napad.

Međutim, žrtve programa posebnog nadgledanja vjeruju da je policija New Yorka otišla predaleko, što je utjecalo na mnoge da promijene način života kako bi izbjegli situaciju da budu meta detaljnih ispitivanja i špijuniranja.

“Kada policija pretvori lojalne i poštene građane u osumnjičene samo zato što idu u džamiju, a ne u crkvu ili sinagogu, to je onda otvoreno kršenje prava jednakosti i vjerskih sloboda koje garantira američki Ustav”, tvrdi čelnik muslimanske zajednice u New Yorku Hina Shamsi.

Izvor: Index.hr