fbpx

Nauta Lamjana počela raditi

Vijest da je Nauta Lamjana prekjučer dobila sve potrebne certifikate za rad brzo se proširila na sjever prema Rijeci i na jug preko Krila Jasenice do Dubrovnika. Iako je špica sezone u brodoremontnoj industriji završila, u Nauti Lamjana s pravom očekuju dobre poslovne rezultate

Veterani ugljanskog škvera Nauta Lamjana nisu jučer još ni izvukli na kraj brod Telašćica, prvi nakon dvije godine prisilne pauze, a Mariju Košti dok je stajao kod travel lifta već je zazvonio telefon s novom narudžbom.

– Alo Mario, evo tu prolazim kraj vas. Čestitam, vidim da vadite brod na kraj. Sutra ću ja doći treba, obaviti neke manje radove, govorio je kapetan ribarskog broda «Cicilo» Marko Mišlov, podjednako sretan kao Mario i drugi radnici škvera što je završio brodoremontni post Naute uzrokovan stečajnom dramom na Trgovačkom sudu u Zadru.

Dok je Cicilo jutros već na kraju, kalkulanti u susjednoj tvrtci Kali Tuna već smanjuju predviđene ovogodišnje troškove, dok se još mislilo da će brodovi na održavanje ići u Betinu ili Cres. Smanjuju se troškovi goriva, nema troška za posadu koja mora biti na brodu, sve u svemu škver odmah kraj kuće velika je prednost, kako komentira Dino Vidov iz Kali Tune. Za to vrijeme Ivi Baljkasu, izvršno-operativnom zamjeniku stečajnog upravitelja Ivana Rude, stalno zvoni mobitel s novim upitima. Vijest da je Nauta Lamjana prekjučer dobila sve potrebne certifikate za rad brzo se proširila na sjever prema Rijeci i na jug preko Krila Jasenice do Dubrovnika. Iako je špica sezone u brodoremontnoj industriji završila, u Nauti Lamjana s pravom očekuju dobre poslovne rezultate. U konačnici to znači i nova radna mjesta. Već na prvom izvađenom poslu vidi se da nedostaje majstora. Pozitivan impuls brzo se širi ne samo Ugljanom nego i Pašmanom.

– Već smo sastanak s ljudima iz Kali tune. Ne moram ni govoriti koliko su oni sretni što ponovno imaju škver, koji radi ispred svoga praga. Mi imamo veliko tržište, možemo raditi na brodovima do 300 tona istisnine, do četrdeset metara. Do su ribarice, turistički brodovi, jahte. Naša velika prednost jest što je ova uvala bogodana za remont platformi.

Radnici škvera su sretni, ali oprezni. Većina njih je provela nekoliko desetljeća u Nauti Lamjani, od kojih su neki imali pauzu od škverskih poslova samo dok su bili na ratištu tijekom Domovinskog rata. Posljednje dvije godine bez posla i plaće, s jedinim izvorom primanja s burze rada, za većinu njih bile su najgore u životu. Nada u bolju budućnost im se vraća, mada opečeni lošim iskustvom pušu i na zaleđeno.

 Izvor: Zadarski list