fbpx

Nema oporavka zadarskoga gospodarstva

Gospodarstvo Zadarske županije nije u prošloj godini prevladalo sada već dugogodišnju krizu, iako su izvoznici i dalje najaktivniji. Mnogi se uzdaju u europske fondove, iz kojih će se financirati i novi sveučilišni kampus. To su bile teme današnje proširene sjednice Gospodarskoga vijeća županijske gospodarske komore.

Iako su prihodi u 2012. za šest posto veći nego 2011. godine, porasli su i rashodi, i to za gotovo devet posto. Podaci su to koje je na proširenoj sjednici Gospodarskoga viježća županijske Gospodarske komore iznio predsjednik Dario Jurin.

Grane koje su u zadarskom gospodarstvu uvijek nosile gospodarstvo, kao što su prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo, značajno su pale u 2012. godini, a na žalost nema ni nekih vidljivih pomaka u prvim mjesecima ove godine,

rekao je Jurin.

Iako je nezaposlenost i dalje veliki problem, ona od 2008. godine niti je rasla niti je padala, tvrdi Jurin. Kako je posebno u padu građevinski sektor, mnogima su jedina nada javne investicije, poput gradnje novoga sveučilišnoga kampusa, o čemu je govorio rektor Ante Uglešić.

Gradnja je izgledna, jer smo dobili dodatna inicijalna sredstva od 1.200.000 eura za izradu projekata, koji bi do kraja iduće godine trebali biti dovršeni. Već početkom 2015. trebala bi početi izgradnja. Studija izvodljivosti je pokazala da se ta sredstva trebaju kretati oko 60.000.000 eura. Zadarski građevinari, ali i drugi gospodarstvenici, morali bi biti spremni da se mogu natjecati za izvođače ravnopravno s ostalima u Europi,

tvrdi rektor zadarskoga Sveučilišta.

Uglešić dodaje da će se posao realizirati europskim novcem, pa je na današnjoj sjednici posebno bilo riječi o tome, kako što bolje i učinkovitije iskoristiti novac koji će nam od 1. srpnja biti na raspolaganju.

Izvor: HRT Zadar