fbpx

Obama zbog kemijskog oružja naoružava sirijske pobunjenike: “SAD nizom laži opravdava svoju intervenciju”

Bijela Kuća najavila je u četvrtak navečer da će pružiti vojnu pomoć sirijskim pobunjenicima u borbi s predsjednikom Basharom al-Assadom koji je, kako SAD tvrdi, koristio kemijsko oružje u borbi protiv pobunjenika.

Zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes kazao je novinarima da je predsjednik Barack Obama čuo molbe sirijskih pobunjenika.

“Predsjednik je donio odluku o pružanju potpore opoziciji. To uključuje pružanje direktne potpore za SMC (Vrhovno vojno vijeće) i vojnu pomoć. Detalje o svim tipovima pomoći ne mogu vam kazati zbog raznih razloga”, izjavio je Rhodes.

Rhodes je dodao da je Obama ovu odluku donio nakon što je saznao da je Assadov režim koristio kemijsko oružje (živčani plin sarin) nekoliko puta, a u čijim je napadima ubijeno najmanje 100-150 ljudi. Rhodes je također dodao da su ti napadi izvedeni 19. ožujka, 13. travnja i 14. i 23. svibnja, javlja Yahoonews.

Sirijske vlasti: SAD nizom laži pokušava opravdati svoju intervenciju

Nije trebalo dugo čekati reakciju sirijskih vlasti koje su odbacile “niz laži” o korištenju kemijskoga oružja. Ministarstvo vanjskih poslova komentiralo je da se SAD poslužila “lažnim informacijama” o kemijskom oružju kako bi opravdala svoju intervenciju u sukob. “Washington koristi jeftine taktike kako opravdao Obamino naoružavanje pobunjenika”, pisalo je u priopćenju Ministarstva.

Podsjećamo, u dvogodišnjem građanskom ratu poginulo je najmanje 93 tisuće ljudi, objavio je jučer UN. Među njima je 1 700 djece mlađe od 10 godina.

Izvor: Index.hr