fbpx

OPERATERI DOBILI ROK: SNIZITE CIJENE ZA TRI PUTA DO KRAJA 2014. Telefoniranje će značajno pojeftiniti

Hrvatski telekom (HT), Vipnet i Tele2 u idućih godinu i pol morat će smanjiti veleprodajne cijene u mobilnoj mreži za čak tri puta, što bi moglo rezultirati znatnim pojeftinjenjem usluga telefoniranja , piše u odluci Hakoma.

Veleprodajne cijene primjenjuju se kada korisnik jednog operatera poziva korisnika druge mreže i sve telekom tvrtke naplaćuju tu uslugu jedne drugima.

Primjerice, ako korisnik iz Tele2 mreže zove nekoga u T-mobile mreži, onda T-mobile naplaćuje uslugu Tele2.

Različite reakcije

Sadašnja veleprodajna cijena koju operateri naplaćuju jedni drugima iznosi 19,50 lipa po minuti, a od 1. siječnja 2015. ta bi se cijena uskladila s veleprodajnim cijenama u EU i pala bi na 6,30 lipa po minuti, čime bi ova tri veća operatera, procjenjuje se, godišnje mogla izgubiti i nekoliko stotina milijuna kuna prihoda.

Naravno, najviše će izgubiti operateri koji imaju najviše korisnika – HT i Vipnet.

Također, prema toj odluci Hakoma, cijena bi se već od 1. srpnja, kada Hrvatska ulazi u EU, trebala sniziti na 19,33 lipe po minuti, a od početka iduće godine mobilni razgovori u veleprodaji trebali bi pasti na cijenu od 12,80 lipa po minuti. To bi u konačnici moglo djelovati i na snižavanje cijena za građane, jer bi se operaterima smanjili troškovi pa bi samim time imali mogućnost dodatnih pogodnosti za svoje korisnike. To se, naravno, odnosi na postojeće operatera, ali i na neke možda buduće nove igrače koji bi se mogli pojaviti na domaćem telekomunikacijskom tržištu.

Među domaćim operaterima različito je dočekana ova odluka Hakoma. Dok HT i Vipnet odobravaju postupno smanjenje veleprodajnih cijena, Tele2, Optima telekom, Metronet i H1 telekom smatraju da odluka nije dobra jer se prolongira sniženje cijena mobilnog telefoniranja. Dva najveća operatera načelno su podržala Hakomovu inicijativu, ali je HT predložio da veleprodajna cijena do 2016. ne padne za više od 50 posto i da se tek onda odredi koliko bi trebala pasti dalje. Vipnet je pak u raspravi zahtijevao da rok bude tri godine, a ne godinu i pol.

Odluku će poštovati

– Iako je riječ o odluci koja će se zasigurno negativno odraziti na naše poslovanje, mi je razumijemo te ćemo je u potpunosti i u zadanim rokovima poštovati – odgovorili su iz HT-a.

Ostali manji operateri ne slažu se s odlukom jer smatraju da ide na ruku velikim igračima i da im daje previše vremena za usklađivanje cijena. U H1 tako smatraju “da je rok od 18 mjeseci predug s obzirom na to da tijekom tog razdoblja fiksni operateri subvencioniraju pokretne operatere plaćajući veću cijenu od troškovno usmjerene”. Također, u H1 kažu da bi veleprodajna cijena do 1. siječnja 2014. trebala pasti na 5,12 lipa po minuti.

Europska komisija

Metronet pak proziva Hakom da ne poštuje preporuke Europske komisije i da je još 31. prosinca 2012. trebao donijeti odluku kojom bi se snizile veleprodajne cijene. U toj tvrtki smatraju da Hakom pogoduje HT-u i Vipnetu jer im mimo preporuka Europske komisije poklanja dodatnih godinu dana previsokih veleprodajnih cijena, koje su, smatraju, četiri puta više od troškovno opravdanih.

I u Tele2 smatraju da se odgađanjem primjene nižih cijena pogoduje velikim igračima i da je to u potpunosti suprotno preporuci EK, kao i trendovima u EU.

Izvor: Jutarnji list