fbpx

“OTKRIT ĆEMO TKO JE SVE ŠTITIO JOSIPA PERKOVIĆA” SDP želi istražiti ulogu Tomislava Karamarka u aferi

Vrh SDP-a planira osnovati saborsko istražno povjerenstvo koje bi trebalo istražiti sve detalje tog slučaja

Afera Perković mogla bi poprimiti još šire razmjere jer, kako neslužbeno doznajemo, vrh SDP-a planira osnovati saborsko istražno povjerenstvo koje bi trebalo istražiti sve detalje tog slučaja.

Osnivanje saborskog istražnog povjerenstva, koje nam je u srijedu neslužbeno najavio sugovornik iz samog vrha vladajuće stranke, posljedica je žestokih političkih optužbi upućenih na račun aktualne Vlade. Optužbe da Vlada štiti zločince stigle su ne samo iz redova HDZ-a već ih je s oltara uputio i kardinal Josip Bozanić.

Već prva reakcija premijera Zorana Milanovića, na sjednici Vlade u srijedu, dala je naslutiti kako će on otići korak dalje.

Suđenje za zločine

“Tjerali su lisicu, a istjerali King Konga. Dok god su neki ljudi u HDZ-u spremni ići ovako daleko, ja sam spreman ići još i dalje”, poručio je Milanović.

Najavljujući i službeno da će predložiti dopunu Ustava kojom bi se propisalo da nema zastare za politički motivirana ubojstva – kakvo je bilo ubojstvo Stjepana Đurekovića iz 1983. za koje se sumnjiči Josip Perković – premijer Milanović je dao do znanja kako će Hrvatska ubuduće sama rješavati takve zločine.

A najava osnivanja saborskog istražnog povjerenstva zapravo znači da će vlast sada istražiti tko je odgovoran što se do danas nije razriješilo ubojstvo Stjepana Đurekovića. Istražno povjerenstvo trebalo je razjasniti kako je uopće došlo do zastare u slučaju Perković, odnosno kada je nastupila.

Odbačene prijave

Nadalje, istražno bi povjerenstvo trebalo utvrditi na temelju čega je DORH dva puta odbacilo kaznene prijave protiv Perkovića. Prvi je put DORH odbacio kaznenu prijavu protiv Perkovića 1997. godine. Tu je prijavu podnio SIS. Drugu je kaznenu prijavu protiv Perkovića podnio Nikola Štedul, ali i ona je 1999. odbačena kao neutemeljena. Sigurno će se istražno povjerenstvo pozabaviti i ulogom tajnih službi koje su također sudjelovale u prikupljanju dokaza protiv Perkovića. Pogotovo je zanimljiva uloga POA-e 2006. , nakon što je iz Njemačke stigao zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć zbog slučaja Perković pred njemačkim sudom. Tomislav Karamarko kao šef POA-e tada je bio protiv Perkovićeva izručenja. Bude li osnovano, pred istražnim povjerenstvom vjerojatno će morati svjedočiti glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, Karamarko kao bivši šef POA-e, bivši ministri pravosuđa…

Izvor: Jutarnji list