fbpx

Otkupna cijena maraške manja 40 lipa nego lani

Zadarska Maraska ove godine otkupljivat će višnju marašku po cijeni od 4,10 kuna za kilogram, što je za četrdeset lipa manje nego lani. Pad otkupne cijene lokalni proizvođači su mogli očekivati jer su i s drugih kontinentalnih tržište dolazile vijesti o znatno nižim otkupnim cijenama nego lani, i to čak do 20%. U Maraski očekuju kako će ove godine otkupiti od 300 do 500 tona ploda, a početak berbe najavljuje se za vikend.

U Maraski su počeli i s otkupom zelenog oraha po cijeni od pet kuna za kilogram. Orah se koristi za proizvodnju orahovca. Očekuje se otkup od 30 do 35 tona oraha. S područja Ravnih kotara otkupi se od pet do 10 tona, a najveći dio sirovine u Maraski nabavljaju iz Slavonije, iz okolice Požege.

UMRO JOŠKO ZAVOREO
Nekadašnji direktor Maraske Joško Zavoreo preminuo je prošlog tjedna u Zagrebu u 65. godini života. Zavoreo je vodio Marasku do dolaska sadašnjeg vlasnika Mirka Grbešića, a posljednjih se godina pojavljivao kao predstavnik Done koja je, također otkupljivala marašku na zadarskom području.

 Izvor: Zadarski list