fbpx

Perica i Livaković brane boje Zadra

Pogled na imena suparnika “kockastih” u skupini F jasno sugerira da plasman u drugi krug nije nemoguća misija

Svečanim otvaranjem u Kayeriju na utakmici između Kube i Južne Koreje danas će u Turskoj početi Svjetsko prvenstvo za igrače do 20 godina, na kojem nastupa i Hrvatska koja se nalazi u skupini F s Urugvajem (23. lipnja), Uzbekistanom (26. lipnja) i Novim Zelandom (29. lipnja). Ovo je tek treći put da su “mini kockasti” sudionici Mundijala do kojeg su došli plasmanom među šest najboljih na prošlogodišnjem Euru. Prethodna epizoda, 2011. godine u Kolumbiji, na koju je Hrvatska došla sa statusom polufinalista EP-a završila je neslavno s trima porazima u skupini, među kojima su posebno bolni ostali oni protiv Gvatemale i Saudijske Arabije.

Upravo ta epizoda glavni je razlog zbog kojeg se s povećalom gleda na momčad koju je Dinko Jeličić odveo u Tursku i koja, baš kao i prethodna generacija, na smotru najboljih nogometaša do 20 godina ne odlazi u najjačem sastavu budući da su Inter i Napoli stopirali nastupe Matea Kovačića i Josipa Radoševića. Ipak, reprezentacija sastavljena od najboljeg što HNL nudi u uzrastu do 20 godina ima nekoliko respektabilnih imena, zbog čega je primarni cilj plasman u drugi krug i ponavljanje uspjeha iz 1999. godine kada su izabranici Martina Novoselca (Mijatović, Budan, Pletikosa, Vranješ…) prošli skupinu s Ganom (Appiah), Kazakhstanom i Argentinom (Cambiasso, Milito…) te natjecanje okončali u osmini finala porazom (4:0) od Brazila. Krvnik “mini kockastih” bio je Ronaldinho, koji je do poluvremena postigao dva pogotka i pokazao svu raskoš talenta koji ga je šest godina kasnije učinio najboljim nogometašem svijeta.

Pogled na imena suparnika “kockastih” u skupini F jasno sugerira da plasman u drugi krug nije nemoguća misija. Izuzev Urugvaja, prvog suparnika Hrvatske (nedjelja, 20 sati) i favorita skupine, koji se na turski Mundijal ugurao ispred Argentine i Brazila, Uzbekistan i Novi Zeland još uvijek su u nogometnim pojmovima egzotične zemlje pored kojih neovisno o svemu Hrvatska ima status favorita.

Izvor: Zadarski list